16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialSky News ia apărarea jurnaliștilor implicați în scandalul privind presupusul trafic de...

Sky News ia apărarea jurnaliștilor implicați în scandalul privind presupusul trafic de arme din România: Este un reportaj temeinic

Postul de televiziune britanic Sky News susține că reportajul realizat de jurnalistul Stuart Ramsay și echipa sa, privind o presupusă contrabandă cu arme care s-ar desfășura în România, este unul „temeinic”, informează Digi24.

„Stuart Ramsey şi echipa sa au oferit un material solid privind vânzarea de arme în România, iar Sky News susţine în totalitate acest material”, a declarat, într-un mesaj transmis presei din România, directorul pentru Relaţii Publice al Sky News, Lucy Ellison.

Anterior, autorul controversatului reportaj, Stuart Ramsay, a susținut că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere. „Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, a declarat jurnalistul britanic.

Citește și: DIICOT i-au găsit pe românii care au încercat să le vândă arme jurnaliștilor de la Sky News. Întregul material ar fi o înscenare! Postul de televiziune: Ramsey a realizat un reportaj „solid”

Jurnalistul a precizat că întâlnirea ar fi avut loc în nord-vestul României, dar susţine că nu poate da mai multe detalii, pentru că nu i s-a permis să filmeze în localităţile din apropiere. Totodată, Ramsay a precizat că a durat nouă luni pentru aranjarea întâlnirii: „ (Dacă a fost un aranjament?) Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat”.

În ceea ce privește reacția traficanților, cu privire la faptul că au fost filmați, Stuart Ramsey a declarat:  „În nicio clipă nu le-a păsat (n. red. – că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme…”

Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportaj în care apar doi presupuși traficanți de arme din România, dispuși să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală. După luni de negocieri, echipa de jurnaliști de la Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun.

În acest context, procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News. În dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor. Astfel, au fost aduse la audieri cinci persoane – cei patru bărbați care apar în material și intermediarul lor.

Potrivit unor surse judiciare, ar fi fost vorba de o înscenare,  cu „actori” români neprofesioniști, plătiți cu 2000 de euro ( 1000 de euro a primit intermediarul-jurnalist freelancer, iar restul a fost împărțit de actorii care au jucat rolul traficanților de arme. Scenariul  s-ar fi pus la cale pe 18 iulie, filmările au avut loc pe 29 iulie 2016.  Decorurile au fost alese de jurnaliștii britanici; costumele au fost puse la dispoziție tot de cei de la Sky News, iar replicile – scrise de jurnalistul Stuart Ramsey. 

Astfel, anchetatorii români vor face comisie rogatorie cu omologii britanici pentru a-l audiat pe jurnalistul Stuart Ramsey și pe colegii săi de la Sky News care au participat la realizarea reportajului-înscenare despre traficul de arme din România, spun surse judiciare.

 

 

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă