12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSocrul lui Roman Abramovici face afaceri cu mafia din Ucraina. Descoperirea a...

Socrul lui Roman Abramovici face afaceri cu mafia din Ucraina. Descoperirea a fost făcută în scandalul Panama Papers. Oligarhul rus este unul dintre capii bandei Solnţevskaia, cel mai puternic sindicat rus al crimei internaţionale

Publicaţia britanică The Guardian dezvăluie documente „Panama Papers“, potrivit cărora magnatul rus al petrolului Alexandre Jukov,  tatăl soţiei lui Roman Abramovici, nu a plătit nici un impozit timp de 13 ani ca cetăţean britanic, deși locuiește în Marea Britanie de 23 de ani.

Alexandre Jukov este bogat. Averea sa este mai mică decât cea a ginerelui său, Roman Abramovici, evaluată de Forbes la 8,1 miliarde dolari. El a părăsit Rusia și s-a stabilit la Londra în 1993, în 2001 a primit cetăţenie și pașaport britanic, dar următorii opt ani s-a declarat rezident fiscal la Moscova. La 5 aprilie 2016, s-a declarat din nou ca neavând domiciliu în regatul britanic, după ce între 2003 și 2016 era „rezident fiscal în Rusia“. Şi continuă astfel să nu plătească impozite în Marea Britanie.

Guardian a stabilit că Jukov este beneficiarul mai multor societăţi offshore și o factură de electricitate arată că adresa lui este un penthouse de 13 milioane lire sterline în Kensington, în vestul Londrei.În timp ce fiica sa Dasha este proprietara unei galerii de artă, Jukov a făcut avere din petrol și povestea ascensiunii sale spre bogăţie este cunoscută din cauza urmăririi lui de către poliţia italiană. În 2001, Jukov a fost acuzat de implicare cu bandele mafiei din Ucraina și a fost arestat șase luni.

A negat vehement acuzaţiile și s-a apărat cu succes. A recunoscut că face afaceri cu unele figuri ale crimei organizate din Odessa, dar a susţinut că a fost înainte de a ști că aveau conexiuni ilegale.

Documentele Panama demonstrează că oligarhul era legat de o reţea complexă de firme offshore datând din anii 1990. Sintez Corporation care era legată de Sintez (UK) Ltd Jukov, o societate implicată în transportul de petrol brut rus spre portul Odessa, în Ucraina, care s-a presupus a fi condusă de bande ale mafiei de atunci. Şi o societate petrolieră cu baza la Odessa, Eureast International SA. În 1998, poliţia italiană a lansat o vastă anchetă asupra mafiei ucrainene, care a concluzionat că problema crimei organizate din Odessa era foarte gravă, cu gangsteri „în posesia unei mari cantităţi de arme, puști de asalt, mitraliere și explozibili“. Un raport al poliţiei italiene a făcut referinţă la Jukov și de asemenea la Alexandre Angert, un boss din Odessa, violent, care trăia la Londra, dar juca încă un rol în politica orașului. Compania lui Angert, Transcargo împărţea aceeași adresă, în Mayfair, ca și Sintez UK a lui Jukov.

Legături cu sindicatul crimei

Poliţia italiană l-a arestat pe Jukov pe aeroportul Olbia din Sardinia, în 2001, când se îndrepta spre vila sa din apropiere de Porto Cervo. Detectivii l-au acuzat că face parte dintr-o grupare care făcea contrabandă cu arme provenite din Ucraina și din Belorusia spre ex-Iugoslavia, în 1994. Încărcătura, aflată la bordul unui port-container, Jadan Express, era aparent destinată Veneţiei și conţinea grenade, arme anti-tank și 30.000 de mitraliere kalașnikov. Jukov îi cunoaștea pe Angert și Leonid Minin, un traficant de arme internaţional, care a inspirat personajul Iuri Orlov, jucat de Nicolas Cage în filmul „Lord of War“.

În 2005, Zukov a fost citat de Parlamentul italian într-un raport de 464 de pagini asupra crimei organizate ruse și l-a numit pe Jukov un „membru important“ al bandei Solnţevskaia, cel mai puternic sindicat rus al crimei internaţionale, cu sediul la Roma.

Britanicii, nemulţumiţi

Afacerea Jukov alimentează nemulţumirile militanţilor fiscali britanici, care susţin că actualul sistem trebuie schimbat. Alex Cobham de la Tax Justice Network a declarat: „Fiscalitatea directă pentru persoanele bogate a devenit pur și simplu un joc. Voinţa ţărilor ca Marea Britanie să furnizeze aranjamente opace privind impozitul unei elite internaţionale este un afront adus publicului. De ce este tolerată încă proprietatea anonimă a societăţilor?“. Iar Chido Dunn de la Global Witness a declarat că guvernul trebuie să înceteze să „deruleze covorul roșu pentru toţi care își permit“ și a precizat că sunt insuficiente controalele asupra străinilor bogaţi care  își cumpără case de lux în Londra“. Majoritatea celor cărora li se acordă vize sau pașapoarte britanice sunt ruși sau chinezi.  

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Mesajul Nataliei Intotero de Ziua Națională a Tineretului. Ministrul anunță că peste 15000 de tineri vor merge gratuit în tabără

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a Tineretului, care este sărbătorită pe data...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă