21.4 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialStudiu: Stereotipul soției-trofeu e doar un mit

Studiu: Stereotipul soției-trofeu e doar un mit

Multă lume este de acord cu stereotipul de soție-trofeu, că femeile foarte frumoase se căsătoresc cu bărbați bogați, uneori chiar mai în vârstă decât ele, și că aceștia le vor doar pentru că sunt frumoase, indiferent de educația sau statutul lor social.

Un nou studiu al sociologului Elizabeth McClintock de la Universitatea Notre Dame arată că acest stereotip este un mit propagat de observația selectivă care întărește stereotipuri sexiste și trivializează carierele femeilor.

Studiul a fost efectuat pe o reprezentare națională de cupluri tinere, ambii parteneri fiind intervievați și fiindu-le evaluată atractivitate fizică. McClintock consideră că studiile anterioare au ignorat doi factori importanți.

"Bărbații frumoși își iau partenere frumoase, iar bărbații de succes, femei de succes" spune McClintock, care este specializată în inegalitatea din relații. "În medie, bărbaţii cu un statut înalt au neveste frumoase, dar acest lucru se întâmplă datorită faptului că şi ei sunt consideraţi frumoşi, poate pentru că au mai puţine şanse să fie supraponderali şi îşi permit aparate dentare, haine de calitate şi şedinţe de dermatologie etc. Mai mult, cea mai puternică forţă de atracţie între parteneri este similaritatea în educaţie, rasă, religie şi nivel de atractivitate."

Studiul lui McClintock arată că nu există, de fapt, o tendinţă ca femeile să renunţe la aspectul fizic în favoarea banilor, nu că acest lucru nu s-ar întâmpla, doar că aceste cazuri sunt foarte rare.

"Donald Trump şi ce-a de-a treia sa nevastă, Melania Knauss-Trump, ar putea fi un exemplu care întăreşte acest stereotip, dar există multe exemple de bărbaţi bogaţi care şi-au găsit o parteneră de succes în loc să 'cumpere' o nevastă supermodel. Cei doi bărbaţi care au fondat Google, Larry Page şi Sergey Brin, s-au căsătorit cu femei de succes, una are un doctorat, iar cealaltă este o antreprenoare bogată." exemplifică McClintock.

McClintock spune că acest stereotip e deseori aplicat greşit printre oamenii care nu sunt celebrităţi. Studiul mai indică şi faptul că barierele de clasă socială sunt relativ impermeabile.

Cele mai citite

Ciucă, Burduja și Ionuț Stroe au fost împreună pe stadion

Trei lideri de vârf al PNL, Nicolae Ciucă, Sebastian Burduja și Ionuț Stroe, au fost împreună la Stadionul „Arcul de Triumf” din București, în...

Românul care a câștigat 600.000 de euro la pariuri, după finala Champions League

Real Madrid a câștigat pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, iar un român se numără printre cei care au beneficiat de...

Ancelotti, după ce a devenit cel mai titrat antrenor din istoria Ligii Campionilor: „Pare un vis, dar este realitate”

După ce Real Madrid a învins-o cu 2-0 pe Dortmund și a câștigat Liga Campionilor, antrenorul „galacticilor”, Carlo Ancelotti, a declarat că totul pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă