15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA renunță temporar la antrenarea rebelilor sirieni

SUA renunță temporar la antrenarea rebelilor sirieni

SUA fac o “pauză” în formarea și echiparea rebelilor sirieni moderați, timp necesar unei revizuiri a acestui program, informează Agerpres.

”Am făcut o pauză” în trimiterea recruților spre centrele de antrenament din Turcia și Iordania, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Citește și: Putin lansează ACUZAȚII grave la adresa SUA: Susţin în mod ILEGAL rebelii în Siria

Dar armata americană “continuă să recruteze” viitori candidați, în perspectiva unei apropiate reluări a instrucțiilor, a precizat el. De altfel, programul continuă pentru cei care l-au început deja, a adăugat Cook.

Acest program de pregătire și echipare a rebelilor sirieni, lansat la începutul anului de SUA și bugetat cu 500 de milioane de dolari, urma să vizeze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate în Siria grupul jihadist Statul Islamic (SI).

Dar el nu a permis pentru moment instruirea decât a două grupuri de 54 și 70 de combatanți, potrivit cifrelor Pentagonului.

Armata americană a recunoscut, între altele, că unii dintre acești combatanți și-au predat săptămâna trecută o parte din echipament și muniții Frontului al-Nosra, filiala siriană a Al-Qaida, trecând într-o zonă controlată de aceasta.

Programul a fost afectat în special prin filtrarea drastică a candidaților de către americani.

Unii experți estimează, de altfel, că voința Washingtonului de a limita aria de acțiune a rebelilor în lupta împotriva Statului Islamic a descurajat mulți dintre potențialii recruți.

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă