19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSUA şi TURCIA coordonează ofensiva asupra oraşului sirian Raqqa

SUA şi TURCIA coordonează ofensiva asupra oraşului sirian Raqqa

Statele Unite sunt în “strâns contact” cu Turcia pentru a coordona ofensiva asupra orașului Raqqa, bastion în Siria al grupării Stat Islamic (SI), a afirmat duminică la Amman emisarul american de lângă coaliția internațională împotriva SI, Brett McGurk, citat de AFP, preluată de Agerpres.

“Suntem în strâns contact (…) cu aliații noștri turci și din acest motiv șeful statului-major (american) interarme (Joseph Dunford) s-a aflat astăzi (duminică) la Ankara”, a declarat Brett McGurk, adăugând că SUA doresc ca ofensiva asupra orașului Raqqa să fie “cât mai coordonată posibil”.

“Suntem în contact permanent cu toți cei care intervin”, a adăugat oficialul american, recunoscând că situația este “complexă în Siria”.

Forțele Democrate Siriene (FDS), o alianță a luptătorilor kurzi, arabi și turkmeni susținută de Statele Unite, care desfășoară ofensiva pentru a elibera orașul Raqqa din mâinile jihadiștilor, a afirmat în cursul zilei că Washingtonul este de acord ca Turcia să nu joace niciun rol în această operațiune.

Turcia este îngrijorată din cauza ascensiunii FDS, dominată de miliția kurdă YPG pe care o consideră o organizație teroristă din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

“Sunt interese multiple și părți diferite, iar noi (…) acționăm constant pentru a ne asigura (…) că există un obiectiv comun împotriva Daech” (acronimul arab al SI), a subliniat Brett McGurk.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă