17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA, vulnerabile la un atac cibernetic "de tip 11 septembrie"

SUA, vulnerabile la un atac cibernetic “de tip 11 septembrie”

SUA sunt vulnerabile în cazul unui atac cibernetic la fel de devastator ca atentatele produse în data de 11 septembrie 2001, au anunțat autorii care au întocmit raportul cu privire la atentatul de acum 13 ani.

Potrivit Mediafax, în 2004 o comisie independentă a prezentat un raport de aproape 600 de pagini conţinând numeroase recomandări în vederea reformării aparatului american de securitate cu scopul de a împiedica o nouă catastrofă.

La zece ani de la publicarea raportului, foştii membri ai Comisiei şi-au actualizat recomandările într-un nou raport, punând degetul pe lacune americane atât în lupta împotriva riscurilor unor atacuri cibernetice asupra infrastructurilor ţării (între aletele în sectoarele energetic, al transporturilor, bancar), cât şi în lupta împotriva piratării drepturilor de proprietate intelectuală vizând companii.

"Nu facem ceea ce ar trebui să facem pentru a ne proteja de atacuri cibernetice", a declarat miercuri, într-o audiere în Camera Reprezentanţilor, Thomas Kean, fostul preşedinte al Comisiei.

"Furtul de informaţii fiind invizibil, americanii nu-şi dau seama de dezastrul pe care acesta îl reprezintă", a spus el, conform Mediafax.

Noul raport citează un fost director al unui serviciu de informaţii în opinia căruia "este ca şi cum am fi pe 10 septmbrie la nivelul pregătirii noastre cibernetice".

"Statul se descurcă mult mai bine în protejarea sa şi a sistemelor sale decât în a ajuta sectorul privat să se pregătească", a declarat Jamie Gorelick, o fostă membră al Comisiei. "În acest loc suntem cel mai vulnerabili", a subliniat ea.

Însă ea a recunoscut că această reformă este "dificilă", doarece "nu prea ne place ca aparatul nostru în domeniul Securităţii Naţionale să opreze în sistemul privat".

Congresul şi Casa Albă discută de mai multe luni despre o lege privind securitatea cibernetică menită să amelioreze împărtăşirea informaţiilor referitoare la atacuri informatice între autorităţile federale şi companiile cu activitate în sectoare considerate strategice. Însă această coordonare rămâne pentru moment facultativă, pe fondul unor îngrijorări cu privire la confidenţialitatea datelor personale.

Cele mai citite

Programul apă-canal de la Fondul de Mediu a fost fraudat! Președintele AFM confirmă dezvăluirile PUTEREA

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă dezvăluirile PUTEREA legate de fraudele masive cu finanțare prin AFM pentru programul apă-canal. Conducerea Administrației Fondului...

Plângere penală pe numele primarului din Drobeta Turnu Severin

Un cetățean care se prezintă “militant civic” a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele primarului din Drobeta Turnu Severin, Marius...

Unul dintre liderii grupării Hells Angels din România a fost prins în Spania

O anchetă germano-spaniolă, sprijinită de Europol, a vizat o rețea infracțională implicată în traficul de droguri și de arme de foc. Liderul rețelei coordona...
Ultima oră
Pe aceeași temă