16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSute de oameni s-au înecat în Mediterana

Sute de oameni s-au înecat în Mediterana

Vasul de pescuit, nu mai lung de 20 de metri, s-a răsturnat în momentul când o navă comercială s-a apropiat cu intenția de a oferi ajutor. Pasagerii s-au înghesuit într-o singură secțiune și sute de oameni au căzut în apele reci ale Mediteranei cu șanse mici de a fi salvați.

Paza de coastă italiană a emis, ieri, un comunicat că după ore de căutări a găsit 28 de supraviețuitori și 24 de cadavre. Ceilalți, aproximativ 700, nu aveau cum să supraviețuiască în ceea ce s-ar putea dovedi cea mai gravă catastrofă din istoria crizei imigranților din Mediterana.

Numărul total al imigranților morți numai în acest an în tentativa de a ajunge din Africa în Europa va depăși 1500, dintre care peste o mie numai în ultima săptămână. Numărul celor care au reușit să ajungă în Europa este estimat la 20.000.

Problema imigrației ilegale din Africa de Nord este unul dintre subiectele politice cele mai fierbinți din Europa Occidentală și, din acest motiv, chestiunea nu a fost abordată niciodată serios în centrele de putere. Guvernele italian, francez și german au avut ieri reuniuni de urgență și abia acum au ajuns liderii europeni la concluzia că sistemul de căutare și salvare Triton, gestionat de UE, este inadecvat. Triton, care are un buget redus și este limitat la o arie de căutare de 30 de mile de coasta italiană, a înlocuit anul trecut sistemul italian Mare Nostrum, care era mult mai extins și mai complex după ce mai multe țări europene și-au retras finanțarea pentru Mare Nostrum după ce au acuzat că acesta încurajează imigrația ilegală.

Ieri, însuși Papa Francisc I a intervenit public pentru a face apel la reluarea operațiunilor pe scară largă de salvare a imigranților, ceea ce dacă se va întâmpla, va alimenta și mai mult tensiunile legate de imigrația ilegală.

De la înlăturarea de la putere a lui Muammar Ghaddafi, Libia a devenit paradisul islamiștilor, al crimei organizate și, recent, un centru de putere al organizației Statul Islamic, care a amenințat public că dorește să folosească imigrația ilegală pentru a trimite agenți care să declanșeze atacuri pe teritoriul european.

Cu toate acestea, nu a existat nici o acțiune serioasă din partea Europei de a restabili ordinea în Libia și a elimina pericolul islamist. În schimb, rețelele de traficanți de ființe umane au prosperat pe măsură ce crizele din Libia, Somalia, Mali, Nigeria și, mai ales Siria, s-au agravat. 

Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă