19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTezaurul de la Muzeul Literaturii se va muta în incinta Casei Presei

Tezaurul de la Muzeul Literaturii se va muta în incinta Casei Presei

Tezaurul din Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) se va muta în incinta Casei Presei din Bucureşti, după ce primarul general, Sorin Oprescu, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au evaluat mai multe imobile.

"Primăria Municipiului Bucureşti se ocupă deja de igienizarea şi pregătirea spaţiului şi are în responsabilitate şi întreţinerea lui ulterioară, astfel încât valorile inestimabile ale Muzeului Naţional al Literaturii Române să fie păstrate în condiţii optime şi de maximă siguranţă. În perioada imediat următoare, vor fi făcute demersuri pentru identificarea unui imobil adecvat funcţionării Muzeului Naţional al Literaturii Române, pentru expunerea tezaurului literar, pe măsura prestigiului instituţiei de cultură", se arată într-un comunicatul citat.

Totodată, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a declarat că duminică, ziua prevăzută iniţial pentru evacuarea MNLR, nu se va pune sigiliu pe clădire. "Dar într-o perioadă scurtă de timp va trebui să eliberăm spaţiul", a spus Ioan Cristescu.

Acesta a precizat că o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an de zile muzeul se va ocupa de păstrarea, conservarea şi restaurarea manuscriselor. "Mutarea (patrimoniului, n.r.) se va face cum scrie la carte. Există nişte proceduri care trebuie respectate şi conform legislaţiei muzeale, mutarea se va desfăşura cu tot ce înseamnă securitate, condiţii de transport, de depozitare. Mutarea va dura aproximativ două luni de zile", a explicat Cristescu.

Pe de altă parte, şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală va pune la dispoziţia Muzeului Naţional al Literaturii Române câteva spaţii de depozitare, pentru a proteja patrimoniul MNLR.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă