17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialThe Economist: Este România într-o situaţie mai GRAVĂ decât Ungaria?

The Economist: Este România într-o situaţie mai GRAVĂ decât Ungaria?

Un articol publicat de jurnaliştii de la The Economist, intitulat “E România într-o situaţie mai gravă decât Ungaria?”, tratează ultimele eveneimete de pe scena politică şi democrazică a ţării, evidenţiind în principal avertismentul sever al Comisiei Europene cu privire la acţiunile care “subminează Curtea Constituţională”, potrivit Realitatea.net.

“Declaratiile dure nu sunt punctul forte al Comisiei Europene, in special atunci cand vizeaza evenimentele politice dintr-un stat membru. Si totusi, pe 7 iulie, Comisia si-a incalcat traditia si a emis un avertisment sever Guvernului roman, afirmand ca este ‘ingrijorata’ din cauza actiunilor care submineaza Curtea Constitutionala. […] Oficialii de la Bruxelles nu inteleg de ce Guvernul Ponta ignora atat de evident legislatia in vigoare si continua cu incercarea de a trece institutiile – in special justitia – sub controlul partidului. Este chiar mai dificil de inteles in conditiile in care domnul Ponta are sanse mari sa castige alegerile generale care vor avea loc spre sfarsitul acestui an”, se arată pe blogul The Economist.

Reacţii similare au venit şi din partea Berlinului, unde unii parlamentari germani au adus in discutie posibilitatea suspendarii dreptului de vot al Romaniei in UE, aceasta “optiune nucleara” fiind declansata o singura data in istoria Uniunii, la sfarsitul anilor 1990, cand Partidul Libertatii, de extrema dreapta, a venit la putere in Austria.

Conform articolului The Economist, Parlamentul European a mai luat in considere aceasta posibilitate anul trecut, tinta fiind Ungaria, dupa ce Guvernul lui Viktor Orban a modificat Constitutia Ungariei.

“Însă situaţia este mai rea in Romania, i-a spus un oficial al UE realizatorului blogului nostru de la Bruxelles, pentru ca nu acolo “nu schimba Constitutia. O incalca”, se mai arata pe blogul afiliat reputatului saptamanal britanic.

Cea mai probabilă consecinţă a situaţiei din ţară este ca sperantele Romaniei de aderare la spatiul Schengen vor fi spulberate, scrie publicaţia. Olanda a fost singura tara care s-a opus, pana acum, aderarii. La inceputul acestui an, olandezii au indicat ca ar putea renunta la rezerve daca raportul Comisiei Europene este pozitiv.

Cele mai citite

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă