12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTiraspolul critică decizia Kievului de a aplica sancțiuni împotriva Transnistriei

Tiraspolul critică decizia Kievului de a aplica sancțiuni împotriva Transnistriei

 

Tiraspolul critică decizia Kievului de a aplica sancțiuni împotriva Transnistriei, așa cum fac și statele europene, și avertizează că măsura subminează negocierile în format 5+2 şi poate duce la tensionarea situaţiei în regiune.

"Trebuie să discutăm despre noua poziţie a Ucrainei faţă de Transnistria. Kievul a renunţat la instrumente diplomatice în desfăşurarea dialogului, preferând să exercite în mod deschia presiuni prin intermediul sancţiunilor la adresa Tiraspolului", a declarat "ministerul de Externe" transnistrean, potrivit Mediafax.

"Poziţia Ucrainiei depăşeşte limitele diplomaţiei, logicii şi ale dreptăţii", a apreciat Transnistria.

Tiraspolul a mai subliniat că înăsprirea sancţiunilor contra Transnistriei va "afecta grav negocierile şi poate fi interpretată drept dorinţă a unor reprezentanţi ai formatului 5+2 de a tensiona situaţia în regiune şi relaţiile cu autorităţile transnistrene".

Ucraina, Albania, Muntenegru, Macedonia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Georgia au decis pe 16 octombrie să se ralieze sancţiunilor europene impuse împotriva a 15 persoane implicate în conflictul din Transnistria.

Ministerul rus de Externe a avertizat că decizia administraţiei de la Kiev vizând sancţiunile impuse liderilor Transnistriei reprezintă un "act de intimidare".

La rândul său, administraţia prooccidentală de la Kiev a respins acuzaţiile Moscovei privind încălcarea obligaţiilor asumate în calitatea de garant al procesului de soluţionare a conflictului transnistrean, apreciind că "aceste acuzaţii sunt o nouă tentativă de discreditare a Ucrainei în calitatea de mediator", mai arată sursa citată.

"Poziţia Ucrainei se axează în exclusivitate pe respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova, din care Transnistria este parte integrantă", subliniază Administraţia de la Kiev.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă