18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTranselectrica și Transgaz se întorc la Ministerul Economiei

Transelectrica și Transgaz se întorc la Ministerul Economiei

Structura de acţionariat a companiilor Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) a fost schimbată, din nou, de Guvern, prin transferul acestora din administrarea Secretariatului General al Guvernului (SGG) în cea a Ministerului Economiei, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Transferul celor două companii de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Economiei a fost aprobat de Guvern prin ordonanţa care reglementează structura noului Cabinet.

„Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora. Până acum, Departamentul pentru Energie, care deţine acţiunile statului la cele două companii, se afla în subordinea Ministerului Economiei, astfel că atribuţiile de administrare au fost încredinţate SGG. Acum, prin formarea a două ministere distincte, al Economiei şi, respectiv, al Energiei, cele două companii pot fi transferate la Ministerul Economiei”, au explicat sursele citate.

Transgaz şi Transelectrica şi-au schimbat de mai multe ori acționarii în ultimii ani. În februarie anul acesta, cele două companii au fost preluate de SGG (condus de PSD) de la Ministerul Finanţelor (condus atunci de PNL). Anul trecut, cele două companii erau controlate de Ministerul Economiei.

Transferul Transelectrica şi Transgaz la Secretariatul General al Guvernului a fost argumentat prin faptul că Ministerul Finanţelor, în calitate de reglementator al viitorului sistem de redevenţe, nu mai poate fi şi administrator al acestor companii.

În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile. Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.

Cele mai citite

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă