21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialTransilvania, promovată în lume prin castele

Transilvania, promovată în lume prin castele

Castelele din Tran­sil­vania sunt promovate la nivel internațional cu ajutorul unor personalități precum Principele Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii, precum și cu ajutorul membrilor Familiei Regale a României. Iar această promovare a avut drept rezultat creșterea spectaculoasă a numărului vizitatorilor.

Prințul Charles i-a invitat în Transilvania pe jurnaliștii de la BBC, care au avut, astfel, ocazia să descopere una dintre cele mai interesante regiuni ale Europei, după cum spune însuși moștenitorul tronului Marii Britanii. Alți britanici, cum ar fi profesorul Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes ori marchiza Tracy de Worchester, au descoperit Transilvania după ce au fost invitați de Familia Rațiu, adică de cei doi fii ai regretatului om de stat Ion Rațiu, Indrei și Nicolae, și de soția lui Indrei, Pamela Roussos-Rațiu, care conduce la Turda Centrul Rațiu pentru Democrație și a fondat cel mai frumos festival agrar din această parte a Europei, Transilvania Fest.

Paul Bloomfield a devenit un suporter devotat și vine an de an în Ardeal pentru a se documenta și a scrie o carte de rețete ardelenești. El își aduce și studenții cu el, care învață cum să folosească vechile rețete păstrate în diferite comunități.

O densitate neobișnuită de castele

Transilvania are o densitate puțin obișnuită de castele și de cetăți. Cele mai multe fortificații au fost ridicate în Evul Mediu, pentru a stăvili invaziile cumane, mongole, tătare apoi cele otomane. Însă aristocrații din Transilvania au continuat să ridice castele și în epoca renascentistă, în cea barocă sau în cea modernă. Însă multe dintre aceste castele au fost distruse în perioada comunistă. Castelul Inorogilor din satul Mănăstirea este un exemplu în acest sens.

”Acest monument merită să fie restaurat. Din păcate, moștenitoarea familiei Kornis, contesa Bethlen, a murit înainte de a putea să realizeze acest lucru”, spune istoricul clujean Leonard Horvath. În unele situații, autoritățile ori reprezentanții societății civile au început restaurarea castelelor.

Așa ar fi Castelul Corvinilor din Hunedoara ori castelul Banffy din Bonțida, locul unde este organizat festivalul Electric Castle. În Bonțida, șantierul deschis pentru restaurarea castelului a devenit o adevărată școală, unde tinerii se pregătesc în această artă. Pentru a restaura vechiul monument istoric, ei utilizează strict materialele tradiționale, cum ar fi lemnul, piatra de Viștea sau metalul pregătit în fierăriile tradiționale din Transilvania. În fine, sunt castele care au fost renovate și reprezintă modele de bune practici, cum ar fi Castelul Regal de la Săvârșin sau Palatul Princiar din Turda. Acesta a devenit un muzeu care adăpostește faimoasa comoară a prințesei gepide Franziska, spune muzeograful Horațiu Groza. 

Castelele, promovate în străinătate

Castelele Transilvaniei au fost deja promovate în acest an la târgurile de turism din Viena, Berlin, Tel Aviv, Paris sau Madrid. Expertul în turism Valentin Lungu spune că este foarte important ca aceste castele să fie promovate sub forma unor circuite de mai multe zile, deoarece nici un turist nu va veni în Transilvania pentru a vedea un castel individual.

Cele mai citite

Cărucioarele pentru bebeluși – află ce model să alegi pentru a fi cel mai folosit accesoriu pentru micuțul tău

Procesul continuu de dezvoltare al tehnologiei nu a ocolit nici domeniul produselor pentru copii, unde, spre exemplu, cărucioarele pentru bebeluși au parcurs o...

Angajări în schimbul contractelor cu statul într-o primărie din Buzău

Cazul denumit „Fata lu’ tata” a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urma unor suspiciuni legate de angajarea Biancăi Firon, fiica...

Peste 7.000 de kilograme de carne de miel cu prețul începând de la 34,99 lei/ kg vor fi livrate online de Freshful

Sărbătorile sunt un prilej perfect pentru a petrece timp în familie, iar preparatele tradiționale sunt la mare căutare. Rețetele de ciorbă de miel, tocăniță...
Ultima oră
Pe aceeași temă