19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTransport public pe vaporașe în Timișoara

Transport public pe vaporașe în Timișoara

Timișoara se pregătește să redevină port. După decolmatarea Canalului Bega pe tronsonul aflat pe teritoriul administrativ al Capitalei Banatului, municipalitatea a cumpărat șapte vaporașe destinate transportului în comun.

Acestea au fost date în folosința Regiei Autonome de Transport Timișoara, pe un termen de cinci ani. Indiferent de distanța parcursă, pasagerii vor plăti un leu. Reluarea navigației pe Canalul Bega depinde de viteza cu care sunt îndeplinite formali­tățile birocratice la Autoritatea Navală Română.

După reluarea transportului public în Timi­șoara cu ajutorul acestor vapo­rașe, autoritățile din Banatul românesc și din cel sârbesc doresc să scrie un proiect care ar putea atrage finanțare europeană și al cărui scop ar fi reluarea navigației pe întreaga lungime a Canalului Bega. Este vorba de 114 kilometri, dintre care 44 de kilometri se află pe teritoriul României și 70 de kilometri pe teritoriul Serbiei.

Reluarea naviga­ției este văzută de aceste auto­rități drept o alternativă ecologică și ieftină la transportul rutier. În plus, transportul mărfurilor pe acest canal ar impulsiona economia regională.

Până atunci, însă, canalul trebuie decolmatat, ecluzele reparate, iar lucrările hidrotehnice trebuie refăcute acolo unde este cazul.

Istoria canalului navigabil din Banat a început în anul 1728, la 10 ani după ce armatele austriece au eliberat teritoriul Pașalâcului de Timișoara. Ideea i-a venit guvernatorului regiunii, contele Claudius Mercy, care a dorit să amenajeze acest canal atât pentru a avea o cale de comunicație, cât și pentru a asana mlaștinile din jurul Timișoarei.

Cele mai citite

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă