12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTrei tipuri de nuci care te feresc de boli

Trei tipuri de nuci care te feresc de boli

Nucile se află în topul alimentelor cu antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar și prevenirea bolilor. Nucile pecan, nucile românești și arahidele sunt cele trei tipuri de nuci care conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți.

Topul a fost întocmit de un grup de oameni de știință care a măsurat capacitatea antioxidantă a 3139 de alimente din toată lumea. Această capacitate antioxidantă este exprimată în unități ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per 100 g de aliment.

Nucile pecan au aproape 18.000 de unități ORAC, nucile românești conțin peste 13.500 de unități, iar banalele arahide au 9645 unități ORAC. Aceste tipuri de nuci sunt urmate în top de migdale si fistic care conțin 4500 de unități, alune cu 3000 de unități. Ultimele patru locuri în top 10 cu valori sub 2000 de unități ORAC sunt ocupate de nucile mai rare, macadamia, nucile braziliene, caju si nucile (semințele) de pin.

Organismul uman are nevoie, zilnic, de minim 5000 de unități ORAC pentru o nutriție optimă și o viață fără boli.

”Concluzia ar fi una singură: consumați zilnic nuci! Nu vă străduiți să găsiți nuci rare și scumpe pe la noi precum caju, macadamia, nuci braziliene sau nucile de pin. Mănâncați nuci pecan, nuci românești sau arahide. Dacă ele nu sunt prăjite în ulei și mai bine!”, spune dr. nutriționist Cristian Panaite de la clinica KiloStop.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă