12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTurcii mai au resurse pentru democrație

Turcii mai au resurse pentru democrație

Peste zece mii de persoane ­s-au reunit duminică în Piaţa Taksim din Istanbul, la chemarea principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat şi laic), pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de militarii pucişti, dar mai ales pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de deri­vele autoritare ale preşedintelui Erdogan. „Nici diktat, nici dictatură – democraţie.”

Marea de drapele roşii agitate în Piaţa Taksim era dominată de portretele lui Mustafa Kemal Atatürk, „tatăl” Republicii şi figură tutelară a militanţilor CHP. Dincolo de respingerea puciştilor, numeroşi turci îşi exprimă neliniştea după instaurarea stării de urgenţă în Turcia, ca şi opoziţia faţă de preşedintele Erdogan. „Nu loviturii de stat, da democraţiei!”, „Turcia este laică şi aşa va rămâne!”, proclamau pancartele.

Piaţa Taksim este un simbol. După zdrobirea marii mişcări de proteste din primăvara anu­lui 2013, lansată pentru protejarea arborilor din Parcul Gezi, în piaţă au fost interzise manifestaţiile, deşi de decenii era locul marilor cortegii ale stângii. De o săptămână, Taksim era ocupată de partizanii puterii islamo-conservatoare care serbau eşecul puciştilor. Dar omul-forte al Turciei, care se recomandă a fi un reunificator al naţiunii față de facţiuni, a acceptat să o cedeze pentru o seară formaţiunii CHP, principalul partid de opoziţie şi moştenitor proclamat al lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii pe ruine­le Imperiului Otoman.

Şeful militanţilor CHP a publicat „declaraţia de la Taksim”, în care se condamnă tentativa de lovitură de stat şi cheamă la reconciliere naţională. Preşedintele a susţinut mitin­gul CHP. Fapt neobişnuit, canalele pro-guvernamentale au difuzat în direct discursul liderului CHP, care urma să fie primit la palatul prezidenţial luni, 25 iulie. Blindate uşoare şi tunuri de apă s-au poziţionat în apropierea Pieţei Taksim, survolată de elicoptere.

Deşi premierul Binali Yilde­rim asigură că „Turcia veghează asupra democraţiei în toată ţara”, Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea față de brutalitatea represiunii după puci şi a anunţat că deţine „dovezi credibile” potrivit cărora „poliţia turcă din Ankara şi Istanbul menţine deţinuţii în poziţii dureroase chiar şi timp de 48 de ore”. Organizația neguvernamentală mențio­nează şi privaţiuni de hrană şi de apă, injurii, ameninţări şi, „în cazurile cele mai grave”, lovituri, torturi şi violuri.

Ieri, autorităţile au emis mandate de arestare pentru 42 de ziarişti, după ce la 19 iulie au fost retrase licenţele pentru numeroase canale TV şi posturi de ­radio suspectate că susţin reţeaua predicatorului Fethullah Gülen.    

 

Piaţa Taksim este un simbol. După zdrobirea marii mişcări de proteste din primăvara anului 2013, lansată pentru protejarea arborilor din Parcul Gezi, în piaţă au fost interzise manifestaţiile, deşi de decenii era locul marilor cortegii ale stângii.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă