16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialTVR a ajuns să aibă datorii totale de 787 milioane lei

TVR a ajuns să aibă datorii totale de 787 milioane lei

Societatea Română de Televiziune a avut în 2013 un profit de circa 3,17 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787,8 milioane de lei la sfârşitul anului trecut.

Anul 2013 este primul an după 2006 când Societatea Română de Televiziune a înregistrat profit, potrivit raportului de activitate a TVR. Cifra de afaceri netă a Televiziunii Române în 2013 a fost de 524.069.309 lei, iar profitul net a fost de 3.175.325 de lei.

„Acest rezultat favorabil este consecinţa reducerilor cheltuielilor totale, în condiţiile în care acestea au scăzut cu 196.061.934 lei faţă de anul 2012 (…) În perioada ianuarie – decembrie 2013, pierderea SRTv a fost stopată, începându-se o etapă de echilibrare financiară a societăţii. Această situaţie pozitivă s-a realizat doar printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor”, se spune în raport.

Conform raportului, anul 2013 a fost marcat de concedierea colectivă şi de demiterea Consiliului de Administraţie, după ce Parlamentul a respins Raportul de activitate pe 2012.

În urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi ai TVR. Astfel, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei în 2013, această sumă fiind cu 2,71% mai mică faţă de anul 2012.

De asemenea, potrivit raportului, în 2013, managementul Televiziunii Române a luat măsurile necesare aplicării Programului de redresare economică a SRTv şi plăţii datoriei reeşalonate către bugetul de stat, conform Memorandumului elaborat de Ministerul Finanţelor Publice. Ca urmare a aplicării acestui program de redresare, în 2013 s-a înregistrat o îmbunătăţire a situaţiei financiare, iar Televiziunea Română a reuşit să plătească o parte dintre datorii, astfel încât pierderea acumulată a început să se diminueze, scrie Mediafax.

Datoriile istorice totale ale TVR erau, pe 31 decembrie 2013, de 787.866.013 lei (datoriile comerciale, la bugetul de stat etc.).

 

Ce filme finanțează SRTv

 

Raportul pe anul 2013 reflectă activitatea fostului Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Claudiu Săftoiu, care a fost demis de Parlament pe 10 decembrie 2013, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În dimineaţa aceleiaşi zile, Claudiu Săftoiu îşi depusese demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Noul CA al TVR a fost votat de Parlament pe 1 aprilie. În prezent, TVR este condus de Stelian Tănase, în calitate de director general interimar.

Acest nou CA este cel care îşi asumă raportul de activitate al TVR pe anul 2013, deşi nu a condus televiziunea în acel an. Potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind funcţionarea SRTv, conducerea TVR trebuie să realizeze anual un raport de activitate. Raportul anual, împreună cu contul de execuţie bugetară al fiecărei societăţi, trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a anului următor. Respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv.

Situaţia este în prezent neclară, întrucât, dacă Parlamentul va respinge raportul de activitate pe anul 2013 al TVR, noul CA al televiziunii va fi demis din cauza unei activităţi pe care nu a desfăşurat-o. Pe de altă parte, dacă Parlamentul va adopta raportul de activitate pe 2013, va însemna că validează activitatea unui CA pe care l-a demis, scrie Mediafax.

Raportul mai prevede că Societatea Română de Televiziune va finanţa realizarea a şapte filme, regizate de Nae Caranfil, Florin Şerban, Igor Cobileanski, Radu Gabrea, Nicolae Mărgineanu, Alexa Visarion şi Thomas Ciulei. „Imaginea SRTv se va afla pe genericele unor filme de lungmetraj regizate de Nae Caranfil («6.9 pe scara Richter»), Florin Şerban («Box»), Igor Cobileanski («Afacerea est»), Radu Gabrea («Pianul»), Nicolae Mărgineanu («Poarta albă»), Alexa Visarion («Ana»), Thomas Ciulei («2+2»)”, se spune în raportul TVR.

SRTv a finanţat, începând din 2006 până la sfârşitul anului 2013, aproximativ 80 de lungmetraje şi scurtmetraje de ficţiune, documentare şi filme de animaţie.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă