15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUn asteroid a fost denumit după tânăra pakistaneză Malala

Un asteroid a fost denumit după tânăra pakistaneză Malala

Un asteroid a fost denumit după adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care anul trecut a primit premiul Nobel pentru pace, pentru lupta sa împotriva exploatării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul acestora la educaţie, şi care a devenit un simbol după ce a fost împuşcată în cap de talibani.

Situat în centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, asteroidul Malala orbitează în jurul Soarelui o dată la cinci ani şi jumătate, potrivit bbc.co.uk.

Inedita distincţie a fost acordată tinerei pakistaneze Malala Yousafzai în semn de curtoazie de către cercetătoarea Amy Mainzer, astrofizician la Agenţia spaţială americană (NASA), cea care a descoperit acest asteroid, cunoscut anterior sub denumirea 316201, în 2010.

Potrivit regulilor International Astronomical Union, Amy Mainzer a avut dreptul să pună un nume asteroidului pe care l-a descoperit şi aceasta a decis să îl denumească după tânăra pakistaneză în vârstă de 17 ani.

Amy Mainzer a spus că şi-a dorit ca acest lucru să fie "o sursă de inspiraţie pentru femeile tinere".

"Avem nevoie cu disperare de forţa intelectuală a tuturor oamenilor inteligenţi pentru a rezolva unele dintre problemele cele mai dificile ale omenirii şi nu ne putem permite să respingem jumătate din populaţia lumii", a mai spus aceasta.

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză în vârstă de 17 ani care a primit anul trecut premiul Nobel pentru pace, pentru lupta sa împotriva exploatării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul acestora la educaţie, şi care a devenit un simbol al acestei cauze după ce, în 2012, a fost împuşcată în cap de talibani când se întorcea de la şcoală, se numără printre adolescenţii cei mai influenţi la nivel mondial.

În România, Malala Yousafzai a devenit cunoscută şi datorită autobiografiei "Eu sunt Malala", apărută în limba română, anul trecut, la editura Polirom.

Când talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, prea puţini le-au stat împotrivă. Doar o tânără, Malala Yousafzai, şi-a învins frica şi şi-a cerut dreptul la o viaţă liberă, la educaţie. Pe 9 octombrie 2012 era pe cale să-şi plătească îndrăzneala cu viaţa. A fost împuşcată în cap, în timp ce se întorcea cu autobuzul de la şcoală, şi era greu de crezut că avea să scape cu viaţă. A supravieţuit însă, iar miracolul acesta a purtat-o din valea îndepărtată unde trăise tocmai în Statele Unite ale Americii, la New York. Nu avea nici 16 ani când a devenit un simbol al protestului paşnic şi cea mai tânără favorită la premiul Nobel pentru pace.

Anul trecut, când i-a fost decernat premiul Nobel pentru pace, Malala a dedicat această distincţie "tuturor copiilor fără o voce şi care trebuie să fie auziţi".

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă