15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Un avion SOLAR american face turul lumii fără niciun carburant

FOTO. Un avion SOLAR american face turul lumii fără niciun carburant

Avionul Solar Impulse 2 şi-a reluat înconjurul lumii, decolând sâmbătă în zori din Oklahoma (centrul Statelor Unite) într-o nouă etapă a zborului său fără carburant, informează AFP citată de Agerpres.

Avionul experimental, care şi-a luat zborul la ora locală 04:22 (09h22 GMT) de pe aeroportul internaţional din Tulsa, urmează să aterizeze pe aeroportul internaţional din Dayton (Ohio) sâmbătă, în jurul orei 23:00 (duminică la 03h00 GMT), conform organizatorilor. Pilotul va fi Andre Borschberg, care a preluat ştafeta de la Bertrand Piccard, aflat la manetă în etape precedentă, dintre Arizona şi Oklahoma. 

“Scopul nostru este să efectuăm primul înconjur al lumii cu un avion solar, pentru a demonstra că tehnologiile moderne şi curate pot realiza imposibilul”, au declarat organizatorii proiectului într-un comunicat. 

Înconjurul lumii realizat cu Solar Impulse 2 vizează să arate în primul rând capacităţile energiei solare, chiar dacă cei doi aventurieri nu cred că într-un viitor apropiat există posibilitatea producerii unui avion solar comercial. 

Zborul între Japonia şi Hawaii, efectuat de Andre Borschberg, a durat 118 ore, nou record pentru un avion solar, după cel de 76 de ore realizat de Steve Fossett în 2006. 

Solar Impulse 2 şi-a început aventura în 9 martie 2015 în Abu Dahbi şi tot acolo urmează să o încheie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Neglijența lui Nicușor Dan: Cum sufocă plămânii Capitalei în loc să-i salveze

Nicuşor Dan, candidat independent şi primar în exerciţiu, îşi depune candidatura şi semnăturile de susţinere - INQUAM PHOTOS

“Garcea”, candidatul AUR pentru președinția CJ Olt

Actorul Mugur Mihăescu, celebru pentru interpretarea personajului "Garcea" din "Vacanța Mare", și-a depus duminică candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Olt la...

CSM Bucureşti – Metz 24-27. „Tigroaicele”, aproape de eliminarea din Liga Campionilor

Formația de handbal feminin CSM Bucureşti este foarte aproape de eliminarea din Liga Campionilor, după ce a pierdut prima manșă a sferturilor de finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă