16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn cercetător japonez şi unul canadian sunt laureaţi NOBEL pentru FIZICĂ. Ce...

Un cercetător japonez şi unul canadian sunt laureaţi NOBEL pentru FIZICĂ. Ce au descoperit

Cercetătorii Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald au obţinut, marţi, premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2015.

Takaaki Kajita (Japonia) şi Arthur B. McDonald (Canada) au fost recompensaţi pentru contribuţii semnificative în realizarea experimentelor care au demonstrat că particulele neutrino au masă, anunţă Mediafax.

La ediţia precedentă, cea din anul 2014, premiul Nobel pentru Fizică revenise cercetătorilor japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura, pentru "inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice", a explicat Academia suedeză.

Pentru anul 2015, festivităţile Nobel au început luni. William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu au cucerit premiul Nobel pentru Medicină.

Miercuri va fi anunţat premiul Nobel pentru Chimie, iar joi – premiul pentru Literatură.

Câştigătorul premiului Nobel pentru Pace  (singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel)  va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Laureaţii primesc o medalie din aur şi suma de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi împărţită  între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Medaliile vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii.

Premiile sunt decernate după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform dorinţei exprimate în testamentul lui.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...
Ultima oră
Pe aceeași temă