14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUn nou contract-cadru: Ce se schimbă pentru medici și pacienţi

Un nou contract-cadru: Ce se schimbă pentru medici și pacienţi

Un proiect de hotărâre de Guvern prevede că 80% din remunerația medicilor de familie va fi acordată de Casa Națională de Sănătate în funcție de numărul de consultații.

Medicii nu pot primi bani pentru serviciile decontate din Fondul de Sănătate, iar asiguratul va plăti o parte din costul pentru RMN, examinare la computer tomograf, angiografie şi scintigrafie din pachetul de servicii de bază, prevede un proiect al Guvernului privind modificarea contractului-cadru, preluat de Mediafax. Proiectul reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Actul normativ aduce mai multe noutăţi în acordarea asistenţei medicale, pentru prima dată fiind prevăzut că „furnizorii nu au voie să încaseze sume pentru serviciile medicale acordate prevăzute în pachetele de servicii decontate din Fond şi pentru actele administrative, inclusiv cele necesare acordării serviciilor medicale, pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens”.

Documentul mai prevede că singurii scutiți de contribuţia personală sunt copiii cu vârsta între zero şi 18 ani și persoanele beneficiare ale legilor speciale. Furnizorii pot să încaseze sumele reprezentând contribuţia personală a asiguratului în limita nivelului maxim stabilit prin norme, iar nerespectarea acestei obligaţii va duce la rezilierea contractului cu casa de asigurări de sănătate.

De la pacienţii din listă, la pacienţii consultaţi

Proiectul de hotărâre îi vizează și pe medicii de familie, care ar putea primi mai mulţi bani în funcţie de consultaţiile pe care le prestează şi mai puţini în funcție de pacienţii pe care îi au pe listă. Astfel, conform actului normativ, Guvernul propune ca doar 20% din veniturile doctorilor să fie plătite în funcție de numărul pacienților pe care îi au înscriși, restul de 80% fiind alocați pentru serviciile acordate acelor pacienți.

Această schimbare – în prezent sumele sunt alocate egal în funcție de cele două criterii – vizează creșterea gradului de cointeresare a medicilor de familie în acordarea de servicii medicale asiguraţilor, conform notei de fundamentare a proiectului. Astfel, Guvernul vrea să stimuleze creşterea satisfacţiei pacientului (supravegherea gravidei şi copilului prin controale periodice, consultaţii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor).

Pe de altă parte, conform aceluiași document, medicii de familie ar putea încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul pacienţilor înscrişi pe listele lor.

Atragerea tinerilor

De asemenea, în proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. În prezent, limita minimă este de 800 de persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativ-teritoriale sau zone urbane. Prin noile reglementări au fost eliminate şi prevederile referitoare la numărul optim de 1.800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie.

Potrivit CNAS, această reglementare vizează accesul în sistem al medicilor tineri, stimularea concurenței și dezvoltarea unui mediu concurențial normal, care să încurajeze performanța și să conducă la creșterea calității actului medical.

În fine, conform actului normativ, schimbarea medicului de familie se va face doar pe baza cardului național de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer, conform modelului şi condiţiilor prevăzute în norme.

Documentul se află în prezent în dezbatere publică, pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În cazul spitalizării continue, respectiv al spitalizării de zi, validarea cazurilor în vederea decontării se face de către casa de asigurări de sănătate, potrivit prevederilor din proiectul supus dezbaterii.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă