14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialXenofobia a atins un nivel RECORD în Ungaria

Xenofobia a atins un nivel RECORD în Ungaria

Un sondaj recent a dezvăluit că jumătate din populația Ungariei are o atitudine xenofobă față de imigranții străini, informează Mediafax.

Sondajul arată o creştere rapidă a sentimentelor xenofobe în primii trei ani începând din 1992, apoi unele oscilaţii în anii următori şi o stabilizare a opiniilor de ansamblu în intervalul 2002-2011. Dar în 2012 a fost observată o sporire a xenofobiei, ce a rămas de atunci la niveluri ridicate, pentru ca acum să ajungă la recordul de 46%, care îl depăşeşte pe cel de 43% înregistrat în 2001.

Cea mai agresivă atitudine de xenofobie se înregistrează faţă de imigranţii arabi (94 la sută).  45 la sută sunt deschişi argumentelor pentru acceptarea solicitanţilor de azil, iar nouă la sută dintre respondenţi au opinii considerate prietenoase faţă de străini.

Sondajul a analizat, totodată, şi distribuţia manifestării sentimentelor xenofobe în funcţie de vârsta, nivelul de educaţie, situaţia materială, opţiunile politice şi localizarea geografică a celor chestionaţi.

Astfel, raportat la medie, nivel de xenofobie este uşor mai ridicat în rândul simpatizanţilor socialiştilor şi ai formaţiunii de extremă dreapta Jobbik, printre cei săraci şi/sau şomeri, printre cei aflaţi în categoria de vârstă cuprinsă între 40 şi 50 de ani şi în rândul celor care locuiesc în partea de sud-vest a Ungariei.

Nivelul xenofobiei s-a accentuat brusc în Ungaria în perioada 1992-1995. Xenofobia s-a amplificat şi în anul 2012.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă