15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Grăsimile şi zahărul îţi alterează creierul. Obezitatea e unul dintre efecte

VIDEO. Grăsimile şi zahărul îţi alterează creierul. Obezitatea e unul dintre efecte

Obezitatea ar putea fi o boală a creierului care se agravează printr-o alimentaţie occidentală tipică, spun unele noi studii, citate de The Independent. Un factor cheie care ajută la controlarea cantităţii de mâncare consumate este senzaţia de foame sau de saţietate şi cât de bine şi-o aminteşte creierul.

Academicieni din Australia au testat un grup de oameni care au avut o dietă bogată în zahăr şi grăsimi şi redusă în fructe, legule şi fibre şi un alt grup care a mâncat mai sănătos. Au descoperit că persoanele cu dieta nesănătoasă erau mai încete la învăţare şi aveau o memorie mai slabă decât cele cu o alimentaţie corectă.

La grupul cu dieta mai săracă în zahăr şi grăsimi s-a constatat şi o scădere a chefului de gustări în perioadele în care erau sătui. Acest efect a fost observat până acum în studiile pe animale. Specialiştii cred că dieta occidentală afectează hipocampusul, alterând abilitatea de a bloca amintirile care nu mai sunt folositoare.

În mod normal, amintirea mâncării este în faţa minţii tale când eşti flămând, dar apoi este blocată când corpul este sătul. Dar acest proces pare să nu mai funcţioneze la fel de bine în rândul celor care au o alimentaţie bogată în grăsimi li zaharuri.

Citeşte şi  Obezitatea poate fi contagioasă. Cum se transmite

Cercetătorul Tuki Attuquayefio, de la Universitatea Macquarie, spune că deşi sunt sătule, persoanele respective tot doresc să mănânce dulciuri şi junk food.

O serie de cercetări mai vechi sugeraseră că persoanele de vârstă medie care sunt supraponderale sau obeze prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boala Alzheimer şi alte forme de demenţă în comparaţie cu persoanele care au o greutate normală.

Până şi copiii pot suferi, chiar şi la şapte ani, de probleme cu memoria din cauza unui regim alimentar bogat în grăsimi şi zahăr.

Unele studii pe şobolani au demonstrat că acest gen de dietă poate slăbi bariera hematoencefalică, care ajută la protejarea creierului de agenţii patogeni şi toxinele din fluxul sanguin.

În clipul de mai jos, puteţi vedea tendinţele de evoluţie a obezităţii în următorii ani, aşa cum au reieşit dintr-un studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra.

Cele mai citite

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos, spune că Dumnezeu l-a îndrumat să se facă actor

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos în filum "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson și în care joacă și Maia...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă