15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialVizită regală în nordul Transilvaniei

Vizită regală în nordul Transilvaniei

Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României, vizitează județul Satu Mare. Vizita regală a început luni cu vizita la Colegiul Național „Doamna Stanca“, acolo unde a lansat cărți tipărite sub egida Casei Regale a României și unde a acordat autografe elevilor și profesorilor cunoscutei unități de învățământ din municipiul Satu Mare. Luni seara, Alteța Sa Regală a participat la un concert simfonic, susținut de Filarmonica Dinu Lipatti.

Ieri, vizita regală a continuat în Carei. După ce Principele Nicolae a vizitat Turnul Pompierilor, a urmat vizitarea Castelului Karoly. Este vorba de una dintre cele mai frumoase reședințe nobiliare din nordul Transilvaniei.

Castelul datează din secolul XV. În secolul XVI, el a fost una dintre fortificațiile de primă linie împotriva turcilor, instalați în Pașalâcul de la Buda, constituit în Ungaria Centrală. De asemenea, în acest castel a locuit și ultimul principe al Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea. Castelul a mai fost vizitat, de-a lungul istoriei, de Altețele Lor Imperiale, principii Iosif von Habsburg și Rudolf von Habsburg.

Apoi, Principele Nicolae al României a vizitat cripta familiei Karoly, precum și comunitatea de moți de la Ianculești. Este vorba de un sat situat la doar 14 kilometri de granița cu Ungaria, ctitorit în anul 1925 de către Regele Ferdinand I al României. ”Acest sat de moți este menit să străjuiască granița cu Ungaria și să zăgăzuiască revizionismul maghiar”, scriau ziarele epocii. Practic, Regele Ferdinand I, stră-străbunicul Principelui Nicolae, a oferit mănosul pământ de la Ianculești pentru 99 de familii de moți din județele Cluj, Alba și Turda. Fiecare familie a primit 12 iugăre de teren arabil și 24 de ari teren pentru casă. La întemeiere, satul număra 520 de locuitori, iar în anul 1940, când Transilvania de Nord a fost ocupată de Ungaria, populația satului ajunsese la 700 de locuitori. Satul a fost botezat Ianculești, doarece locuitorii săi se consideră descendenții moților lui Avram Iancu. Horthyștii au proclamat în anul 1940 desființarea satului și i-au alungat pe locuitori, însă moții s-au întors în anul 1945. 

Vizita regală mai include, azi, vizitarea Muzeului Țării Oașului din Negrești – Oaș, și joi o întâlnire cu oamenii de afaceri, la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Satu Mare.  

Cele mai citite

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă