14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialZimbri omorâți de câinii sălbatici din Carpați

Zimbri omorâți de câinii sălbatici din Carpați

Patru zimbri dintre cei aduși în urmă cu doi ani în munții Țarcului din Caraș Severin de către WWF România au murit, după ce au fost atacați de o haită de câini, se arată într-un comunicat  al organizației. “Rangerii WWF-Rewilding au descoperit că 4 zimbri, printre care și primul pui conceput și adus pe lume în libertate în zona Banatului montan, au murit din cauza unei combinații de factori. Cei mai slăbiți dintre zimbri au fost alungați din turmă, ceea ce i-a făcut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel puțin doi dintre ei au căzut pradă unei haite de câini hoinari ce s-a format în zonă.”, precizează documentul.

WWF România precizează că iarna este o perioadă care pune la încercare supraviețuirea zimbrilor, când aceștia consumă multă energie în căutare de hrană. “Cei mai slabi dintre ei suportă consecințele selecției naturale, fiind excluși din turmă pentru că ar putea pune în pericol întregul grup, atrăgând atenția prădătorilor. Din nefericire, acest lucru s-a și întâmplat”, se explică în comunicatul de presă al organizației.

 Echipa WWF a fost în teren împreună cu medicul veterinar și membri ai asociaței care gestionează fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre și din jurul cadavrelor, precum și înregistrările de pe camerele de monitorizare amplasate în zonă, concluzionând că un grup de câini sălbăticiți a hăituit și atacat cel puțin două dintre exemplare (ambii masculi).

WWF România mai arată că, potrivit unui studiu recent realizat în cadrul proiectului WOLFLIFE – „Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus la nivelul Carpaţilor Orientali”, câinii hoinari şi câinii de la stâne nesupravegheaţi au un impact negativ semnificativ asupra speciilor de faună sălbatică. “Acest impact se manifestă fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de faună sălbatică. Gestionarii de faună cinegetică reclamă frecvent atacuri ale câinilor nesupravegheaţi de la stâne, care se grupează în haite şi ucid indivizi adulţi sau juvenili din specii  de cervide precum căprior, cerb sau alte specii: mistreţ, iepure”, se precizează în comunicatul menționat.

Mai mult, rata de înmulțire a acestora este semnificativ mai mare decât a lupilor, deoarece, spre deosebire de prădătorul natural, toate femelele de câine se reproduc, nu doar femela alfa. Totodata, femelele de câine sunt disponibile la mai multe împerecheri anual, în timp ce lupul este constrâns la un singur moment, acela al sezonului de reproducere, au explicat specialiștii organizației. “În două generații, acesti caini devin sălbatici. Densitatea mare de câini hoinari e favorizată direct sau indirect de catre oameni. Zonele locuite de oameni oferă hrană și adăpost față de prădători. În aceste condiţii, câinii hoinari şi cei de la stână devin competitori ai speciilor de faună precum lupul şi râsul. Mihai Pop, expert în cadrul ACDB, estimează faptul că densitățiile de câini hoinari pot ajunge și până la 40 de câini hoinari pe fond cinegetic îndeosebi în fondurile suprapuse cu asezări umane, existând potențialul ca la nivelul țării numărul acestora să fie de ordinul zecilor de mii”, precizează WWF România.

WWW România a demarat în 2014 cel mai amplu program european de repopulare a unui teritoriu cu zimbri. Atunci au fost aduși la Armeniş, în Munții Țarcului din Caraş-Severin, 17 exemplare. Însăși sosirea acestoras în România a constituit o premieră, fiind cel mai mare transport de zimbri făcut vreodată în lume pe o distanță atât de lungă, respectiv din Suedia, Belgia, Italia și Germania.

Cele mai citite

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă