21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportAtletismAna, Regina eroină a României

Ana, Regina eroină a României

Regina Ana a României împlinește vineri 92 de ani. Povestea vieții sale este insuficient cunoscută de publicul român. Majestatea Sa a dat dovadă de un curaj neobișnuit, recompensat cu decorația franceză Croix de Guerre, care este consecința participării Principesei Ana de Bourbon-Parma la cel de-al Doilea Război Mondial.

Majestatea Sa s-a născut la Paris și este unica fiică a Principelui Rene de Bourbon-Parma și a Principesei Margaret a Danemarcei. Principesa Ana de Bourbon-Parma și-a petrecut copilăria în Franța, însă a fost nevoită să părăsească această țară din cauza invaziei naziste, care avea să se soldeze cu capitularea Franței.

În 1943, când a împlinit 20 de ani, Principesa Ana de Bourbon-Parma a decis să se alăture Forțelor Franceze Libere, aflate sub comanda generalului Charles de Gaulle. Generalul care refuzase să accepte capitularea Franței, organizase în exil, la Londra, o armată franceză formată inițial din militarii care reușiseră să se refugieze peste Canalul Mânecii și care doreau să continue lupta împotriva naziștilor. Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a înrolat astfel în noua armată franceză în anul 1943 și a primit misiuni ca șofer de ambulanță și infirmieră. Principesa Ana de Bourbon-Parma a luat parte în Africa la campaniile din Algeria și Maroc, apoi, după debarcarea Aliaților în Italia, a luat parte și la campania italiană.

După deschiderea Frontului de Vest, Principesa Ana a fost mutată pe acest front și a servit în campaniile din Luxemburg și din Germania. În noiembrie 1947, la o recepție oferită de Ambasada Luxemburgului la Londra, l-a cunoscut pe viitorul său soț, Regele Mihai I al României. Cei doi tineri s-au logodit la puțină vreme după aceea, însă căsătoria lor nu a putut fi celebrată în țară, din pricina alungării Regelui Mihai I de către comuniști.

Principesa Ana de Bourbon-Parma a devenit Regină a României după cununia cu Regele Mihai I, celebrată în iunie 1948, la Atena. Pentru Regele și Regina României a urmat un exil lung și dureros, apoi mai multe încercări de reîntoarcere în țară, în care curajul Reginei a fost dovedit în repetate rânduri.  

Cele mai citite

Peste 7.000 de kilograme de carne de miel cu prețul începând de la 34,99 lei/ kg vor fi livrate online de Freshful

Sărbătorile sunt un prilej perfect pentru a petrece timp în familie, iar preparatele tradiționale sunt la mare căutare. Rețetele de ciorbă de miel, tocăniță...

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...

Lungul lanț de C(i)olaci al rușinii

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, s-a simțit jignit când a fost numit moldovean, domnia-sa fiind buzoian. La rândul lor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă