25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportAtletismUn luptător anticomunist, Doctor Honoris Causa

Un luptător anticomunist, Doctor Honoris Causa

Senatul Universității „Ovidius“ din Constanța a aprobat acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului dr. Radu Ciu­ceanu, cercetător științific principal I și Director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române.

Ceremonia va avea loc astăzi.

Născut la Arad, la data de 16 aprilie 1928, Radu Ciuceanu conduce cel mai productiv institut de istorie recentă al Academiei Române și este, totodată, unul dintre ultimii supraviețuitori ai luptei de rezistență anticomunistă ce au avut de suportat din motive politice detenția, precum și diferite metode de umilință, reeducare și exterminare imaginate și experimentate de torționari în Gulagul românesc. Contribuțiile sale majore sunt legate de cercetarea totalitarismului în România în timpul regimului comunist, în special aspectele referitoare la regimul concentraționar din România acelui timp.

Intrat în Mișcarea Națională de Rezistență (MNR) în 1947, iar în 1948 cooptat în Comitetul Militar al MNRO, a fost arestat în septembrie 1948, anchetat de Securitate, Procuratură și NKVD și condamnat în iunie 1949 la 15 ani temniță grea, urmați de încă doi ani domiciliu obligatoriu (1964-1965), timp în care nu a primit drept de lucru și nici buletin de identitate.

Din 1990 până în 1992 a fost vicepreședinte al Camerei Depu­taților, între 2000 și 2001, membru în „Comisia Juridică de Disciplină și Imunități”, iar între anii 2000-2004 – deputat din partea Partidului România Mare.

De-a lungul celor 23 de ani de existență și de afirmare științifică a INST, a participat la editarea periodicului „Arhivele Totalitarismului”, revistă care promovează nenumărate studii ce urmăresc realizarea tematicii de cercetare privind fenomenul totalitar, regimul penitenciar, documente de arhivă etc., activitatea sa științifică concretizându-se în 18 cărți, 9 volume de prim autor, peste 80 de articole în reviste și în volume, precum și în numeroa­se comunicări la conferințe naționale și internaționale.

În anul 2010 i s-a înmânat de către președintele Academiei Române, academician Ionel Haiduc, Diploma de Onoare, în calitate de inițiator și membru fondator al Fundației „Panteonul României” pentru contribuția susținută pe care a depus-o la reabilitarea memoriei celor care au constituit, ani de zile, fenomenul rezistenței anticomuniste în România.

A fost arestat în septembrie 1948, anchetat de Securitate, Procuratură și NKVD și condamnat în iunie 1949 la 15 ani temniță.

Cele mai citite

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă