20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportComisia de anchetă pentru arhiva SIPA a fost înfiinţată în Parlament. Care...

Comisia de anchetă pentru arhiva SIPA a fost înfiinţată în Parlament. Care sunt obiectivele noului organism

Plenul reunit al Parlamentului a arpobat, miercuri, înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, PNL şi USR împotrivindu-se constituirii comisiei, potrivit Mediafax. Constituirea noului organism a fost adoptată cu 153 “pentru” şi 51 “împotrivă”.

Liberalul Daniel Fenechiu a declarat, în plen, că PNL va vota împotriva constiturii comisiei, însă, dacă ea va fi înfiinţată liberalii vor participa la lucrări.

USR a criticat înfiinţarea comisiei, în plen, senatorul Mihai Goţiu afirmând că obiectivele comisiei depăşesc atribuţiile Parlamentului şi că instituţia nu dispune de instrumentele necesare pentru îndeplinirea obiectivelor asumate.

VEZI AICI OBIECTIELE NOULUI ORGANISM 

În rândul obiectivelor comisiei se numără: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Membri ai Comisiei din partea PNL vor fi deputatul Gabriel Andronache şi senatorii Cristina Trăilă şi Daniel Fenechiu. ALDE va avea un singur reprezentat în persoana deputatului Marius Surgent. USR va fi reprezentat de senatorul Mihai Goţiu şi îl va avea ca supleant pe senatorul George Dîrcă. Şi PMP va avea un membru în Comisie, respectiv deputatul Robert Turcescu. Grupul parlamentar al UDMR va fi reprezentat de senatorul Lóránd Turos.

PSD a propus ca din comisia de anchetă să facă parte Şerban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu, Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşoianu şi Mihai Popa.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă