13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleScandal FIFA: Valcke, mâna dreaptă a lui Blatter, acuzat de corupție!

Scandal FIFA: Valcke, mâna dreaptă a lui Blatter, acuzat de corupție!

Jerome Valcke, secretarul general al FIFA, cunoscut drept “mâna dreaptă” a președintelui Joseph Blatter, a fost acuzat că ar fi implicat și el în scandalul de corupție, izbucnit înaintea alegerilor. Valcke ar fi redirecționat 10 milioane dolari către un înalt oficial.

Guvernul american deține probe cu privire la plata a 10 milioane euro pe care guvernul Africii de Sud ar fi făcut-o, către terțe persoane, în semn de mulțumire pentru acordarea de către FIFA a dreptului de a organiza Cupa Mondială din 2010 în țara africană. Cu toate că Valcke nu este încă anchetat în mod oficial, New York Times a arătat traseul banilor, iar acesta îl include și pe secretarul general FIFA.

Citește și Joseph Blatter şi-a anunţat demisia de la șefia FIFA, după 4 zile de mandat!

Procurorii americani acuză că Africa de Sud ar fi plătit o mită de 10 milioane dolari sub formă de “ajutoare” către “diaspora africană din Caraibe”. Banii ar fi ajuns la Jack Warner, fostul președinte al Confederației de fotbal din America de Nord, Centrala și Caraibe (CONCACAF), iar intermediarul este suspectat că a fost chiar secretarul general, care ar fi ordonat ca plata să fie făcută din conturile FIFA.

FIFA a recunoscut, în urma dezvăluirilor din presa americană, că a efectuat o plată de 10 milioane dolari în cadrul unui proiect pentru dezvoltarea fotbalului din Caraibe, dar susține că totul s-a făcut legal. Valcke se apără spunând că nu el este intermediarul care a ordonat ca banii să fie virați din conturile forului.

Warner este unul dintre cei 14 inculpați, înalți oficiali FIFA, din cazul de corupție care a zguduit lumea fotbalului chiar înaintea alegerilor pentru președinția forului internațional, de săptămâna trecută. Warner este acuzat că ar fi primit mită atât pentru atribuirea dreptului de organizare al CM din 2010, cât și pentru ediția din 1998. Originar din Trinidad-Tobago, activ în viața politică a țării sale, Warner a stat în arest, după ce a fost reținut de autorități, săptămâna trecută, doar 24 de ore, plătind o cauțiune în valoare de nu mai puțin de 400.000 dolari.

Joseph Blatter a fost ales în funcția de președinte al FIFA, săptămâna trecută, în ciuda unor nemulțumiri generale privind modul în care a condus forul în ultimii 17 ani și cum a gestionat scandalurile de corupție care au afectat imaginea fotbalului. Valcke este un apropiat al lui Blatter, dar și un susținător fervent al acestuia în campania pentru alegerile FIFA.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă