13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăLifestyleTribut pentru ”sportul-rege”. Patrick Ekeng a murit. Cine a mai plătit cu...

Tribut pentru ”sportul-rege”. Patrick Ekeng a murit. Cine a mai plătit cu viața privilegiul de a juca fotbal

Fotbalistul Patrick Ekeng a murit vineri seară, la doar 26 de ani, după ce s-a prăbușit pe teren, în timpul meciului Dinamo – Viitorul, în care jucase 7 minute. Cazul dinamovistului nu este singular pentru fotbalul românesc. De-a lungul timpului, mai mulți fotbaliși au plătiti cu viața pentru sportul preferat. Agerpres a realizat o cronologie a fotbaliștilor care au murit pe stadioanele din România.

Constantin Tabarcea a fost primul fotbalist care a murit pe un stadion din România. Juca la echipa Petrolul Ploieşti. În sezonul 1962-1963, în timpul unei partide contra celor de la Dinamo Bacău, fotbalistul în vârstă de 26 de ani s-a prăbuşit pe gazon în minutul 16. Cauza morţii a fost funcţionarea anormală a glandei timus. 

Citește și: Patrick Ekeng a murit. Mesajul cutremurător lăsat de dinamovist pe un cont de socializare

Ştefan Vrăbioru, fotbalist la  Astra Ploieşti, a murit în drum spre spital, după ce în timpul meciului dintre Rapid – Astra, la 24 iulie 1999, a căzut inconştient pe gazon în minutul 68. A suferit o hemoragie internă, pe fondul unor probleme cardiace nedescoperite. Avea 23 de ani. 

Gabriel Talpo, de 23 de ani, jucător al echipei Minerul Rodna, s-a accidentat grav la cap în timpul unui antrenament şi a murit pe loc.  Se întâmpla tot în anul 1999.

Ferenc Biro, un junior de numai 15 ani, de asemenea decedat, tot în anul 1999, în urma unui traumatism cranian petrecut în cadrul antrenamentului. 

Cătălin Hîldan, în vârstă de 24 de ani, a murit pe 5 octombrie 2000. Astfel, în minutul 74 al amicalului disputat de Dinamo Bucureşti în deplasare contra echipei Şantierul Naval Olteniţa, Cătălin Hîldan a suferit un atac cerebral şi a căzut pe gazon. A decedat, ulterior, la un spital din Olteniţa. Cătălin Hîldan evoluase în 138 de meciuri în prima divizie, marcând 6 goluri, toate pentru Dinamo şi fusese selecţionat de opt ori în echipa naţională a României, pentru care marcase un gol.

Citește și: Întrebări după ce dinamovistiul Patrick Ekeng a MURIT. Putea să fie salvat? Poliția a deschis dosar penal

Daniel Orbeanu, legitimat la Caraimanul Buşteni, şi-a pierdut viaţa, trei zile mai târziu, în urma unui traumatism la piciorul drept suferit pe terenul de fotbal, care avea să se transforme, în doar câteva zile, în insuficienţă organică multiplă. Avea 18 ani. 

Ioan Alb, un copil de 13 ani înscris la clubul de fotbal Jiul Petroşani, a căzut pe iarbă în timpul încălzirii, în 2002. Transportat de urgenţă la spitalul din Petroşani, a fost diagnosticat cu comoţie cerebrală de gradul al treilea, pierzându-şi viaţa trei zile mai târziu. 

Alin Paicu, jucător al divizionarei C Minerul Mătăsari, a suferit un infarct la vârsta de 32 de ani, în timpul unui meci disputat la 27 mai 2005. 

Mihai Baicu a decedat la 6 iulie 2009, la vârsta de 33 de ani, în urma unui stop cardiac suferit după ce a jucat o partidă de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua Bucureşti.

Citește și: Patrick Ekeng de la Dinamo a murit la spital, după ce s-a prăbușit pe teren în timpul meciului cu Viitorul Constanța

Portarul Alexandru Iatan, în vârstă de 19 ani, a decedat în timpul unui antrenament cu echipa Dunărea Giurgiu, pe 2 septembrie 2009.. Cauza a fost stopul cardio-respirator cu edem pulmonar. 

Andrei Pricop, în vârstă de 24 de ani, jucător al formaţiei vasluiene Magic Deleni, a intrat în stop cardio-respirator pe terenul de fotbal la o partidă din campionatul judeţean şi a murit la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi, la 10 mai 2010.. 

Alţi doi fotbalişti care au decedat în timpul antrenamentelor, deşi nu în România, au fost portarul Universităţii Craiova, Cristian Neamţu, de 22 de ani, mort în timpul unui cantonament din Cipru la 20 februarie 2002, şi internaţionalul Michael Klein, de 33 de ani, care şi-a pierdut viaţa în sala de forţă a formaţiei germane Bayer 05 Uerdingen la 2 februarie 1993. Acesta din urmă îmbrăcase tricoul echipei naţionale de fotbal a României de 90 de ori, pentru care a înscris de cinci ori.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă