17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportGuvernul a aprobat Strategia Militară a României. Integritatea teritorială trebuie asigurată prin...

Guvernul a aprobat Strategia Militară a României. Integritatea teritorială trebuie asigurată prin efort propriu

Integritatea teritorială și suveranitatea națională trebuie să fie asigurate de statul român prin efort propriu, stabilește noua Strategie Militară a României.

Strategia Militară a României, aprobată de Guvern în ședința de miercuri, completează celelalte documente fundamentale din domeniul securității naționale – Strategia Naţională de Apărare a Ţării și Carta Albă a Apărării.

Strategia Militară poartă subtitlul "Forţe armate moderne, pentru o Românie puternică în Europa şi în lume". Strategia Militară a fost aprobată în ședința de miercuri a Executivului, după ce fusese analizată și aprobată de CSAT în luna mai 2016.

"În elaborarea strategiei s-a avut în vedere faptul că efortul principal se concentrează pe asigurarea capacităţii operaţionale şi de reacţie a structurii de comandă şi structurii de forţe pentru apărarea, prin efort propriu, a integrităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale şi pentru participarea la misiunile de apărare colectivă a teritoriului statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice", subliniază un comunicat al Guvernului României.

Strategia Militară prezintă potenţialele riscuri şi ameninţări de natură militară, misiunile armatei şi obiectivele militare naţionale, capabilităţile de apărare şi priorităţile realizării acestora, structura de comandă şi structura de forţe ale Armatei României, precum și principii şi concepte strategice şi operaţionale.

Potrivit Guvernului, Strategia Militară are "orizont de acoperire de patru ani şi o perspectivă pe termen mediu şi lung". Strategia militară a României a fost elaborată în baza prevederilor Legii 203/2015 privind planificarea apărării.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă