14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportIohannis, pentru Reuters: Este posibilă o răsturnare a cabinetului Ponta în 2015

Iohannis, pentru Reuters: Este posibilă o răsturnare a cabinetului Ponta în 2015

Președintele ales Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu acordat agentiei Reuters, că există suficienți parlamentari dispuși să părăsească în următoarele săptămâni coaliția ce susține cabinetul Ponta astfel încât o răsturnare a guvernului să fie posibilă anul viitor.

Iohannis consideră că votul de la prezidențiale va eroda majoritatea de 65% a premierului PSD Victor Ponta, pentru că „toată lumea își dorește să fie alături de învingător”. Președintele ales spune că este foarte posibil ca, în 2015, noul PNL să strângă o majoritate cu care să schimbe guvernul.

Unul dintre momentele decisive în această luptă ar putea fi cel în care noul președinte va primi spre promulgare bugetul pe 2015. În opinia lui Iohannis, va fi foarte greu de construit un buget în limitele unui deficit de 1,4%, iar introducerea de noi taxe nu este oportună. Acestea ar putea fi motive suficiente pentru retrimiterea legii bugetului în Parlament, însă potrivit constituției, președintele poate refuza promulgarea unei legi o singură dată.

Pe de altă parte, cu excepția UDMR, care urmează să ia joi o decizie privind rămânerea sau ieșirea de la guvernare, formațiunile din coaliția de guvernământ și-au exprimat deja susținerea pentru cabinetul condus de învinsul în alegerile prezidențiale, Victor Ponta. În plus, este așteptată o remaniere guvernamentală, astfel încât imaginea executivului s-ar putea îmbunătăți. 

Cele mai citite

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă