18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportMinisterul Public, precizări despre dosarul OUG 13: Motivarea CCR în cazul conflictului...

Ministerul Public, precizări despre dosarul OUG 13: Motivarea CCR în cazul conflictului dintre Guvern și DNA va fi determinantă pentru cursul anchetei

Ministerul Public a transmis că motivarea Curții Constituționale (CCR) în cazul conflictului constatat între Guvern și DNA, referitor la dosarul adoptării OUG 13, va fi determinantă pentru cursul anchetei, potrivit unui comunicat de presă.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunțat că a luat la cunoștință decizia CCR privind existența unui conflict între Guver și Ministerul Public prin Direcția Națională Anticorupție (DNA).

CR a constatat că “acţiunea PICCJ – DNA de a-şi aroga atribuţia de a verifica legalitatea şi oportunitatea unui act normativ, respectiv OUG nr. 13/2017, cu încălcarea competenţelor constituţionale ale Guvernului şi Parlamentului, prevăzute de art. 115 alin. 4 şi 5 din Constituţia României, respectiv ale Curţii Constituţionale,  prevăzute de art. 146 lit. din Constituţie” a generat un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Ministerul Public, precizează Parchetul instanţei supreme.

Ministerul Public susține că motivarea CCR va fi “determinantă” pentru cursul anchetei declanșate în cazul adoptării OUG 13.

“Motivarea Curţii Constituţionale va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prevăzută de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, fals intelectual, ce constituie obiectul cauzei înregistrată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată Ministerul Public.

Dosarul OUG 13 a ajuns la Parchetul General

„Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a înregistrat astăzi, 27 februarie 2017, cauza cunoscută generic sub denumirea ”Adoptarea Ordonanței 13”, ca urmare a declinării acesteia de către Direcția Națională Anticorupție. În dosar au rezultat indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni, respectiv: favorizarea făptuitorului; prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999; sustragerea sau distrugerea de înscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri; fals intelectual”, precizează Parchetul General.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, luni, că a fost perturbată buna activitate a Guvernului

„Problema este dacă DNA și-a arogat puteri care nu îi revin legii. Există conflict juridic între autorități atunci când o putere își arogă atribuții care îi revin alteia sau când între acele autorități există divergențe cu privire la întinderea atribuțiilor fiecăruia. DNA a început, însă, printr-o acțiune care s-a demarcat prin descinderi la Ministerul Justiției. Ordonanța de Urgență este un act normativ și este o putere delegată din partea autorității legislative. Am mai verificat dacă s-au primit toate avizele de la CSM, lucruri care exced DNA. Pe de altă parte, toate acestea s-au făcut în timpul desfășurării procesului legislativ. Prin aceasta, considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și relațiile care trebuie să existe  între cele trei puteri. Activitatea de legiferare ține de puterea Parlamentului. Verificarea existenței condițiilor exercitării acestui drept este de competența Curții Constituționale”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu. 

Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...

Gabriela Firea pregătește o concurență serioasă pentru Nicușor Dan în Alegerile Locale

Depunerea candidaturii reprezentantului PSD pentru functia de primar general al capitalei, in Bucuresti, 28 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă