12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportPonta, despre cardul de sănătate: Este o mare rezistenţă a sistemului

Ponta, despre cardul de sănătate: Este o mare rezistenţă a sistemului

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, că sistemul cardului de sănătate este la început, iar CNAS şi ministrul Sănătăţii vor interveni pentru îmbunătăţiri, dar şi pentru "elucidarea unor dezinformări", informează Mediafax.

"E foarte clar că este o mare rezistenţă a sistemului, o să vedeţi că vor fi economii de sute milioane euro", a spus Ponta.

El a adăugat că sistemul este, totuşi, la început, iar ministrul de resort şi preşedintele CNAS vor interveni acolo unde este nevoie de îmbunătăţiri sau de "elucidarea unor dezinformări".

"Eu personal nu am soluţii pentru toate problemele, dar am încredere. Preşedintele CNAS şi ministrul sunt cei care lucrează ca sistemul să funcţioneze cât mai repede şi mai bine", a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta i-a cerut anterior ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să îndrepte eventualele probleme de la Casa de Asigurări Naţionale de Sănătate (CNAS), legate de introducerea cardului de sănătate.

Aproape 1.000 de persoane au aşteptat la coadă, luni, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru a-şi lua cardul de sănătate sau o adeverinţă, după ce la sfârşitul săptămânii trecute medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiţi în spitale fără acesta.

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate şi de faptul că unii medici nu au înţeles cum poate fi utilizat cardul de sănătate. Spre exemplu, cardul de sănătate trebuia introdus în cititor şi menţinut acolo până când asiguratul îşi tasta PIN-ul ales de el şi primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operaţii, respectiv consultaţia şi redactarea reţetei, puteau fi făcute după scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie şi de patru ore pentru a consulta trei pacienţi, după cum au semnalat aceştia.

Cei mai mulţi medici au reclamant faptul că sistemul se blochează frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicii din toată ţara au primit două tipuri de erori, ambele făcând imposibilă activarea cardurilor, respectiv UM indisponibilă şi Token – lipsă.

Dacă la medicul de familie au fost situaţii, potrivit declaraţiilor acestora, în care în patru ore au putut consulta trei pacienţi, cu totul alta a fost situaţia la spitale. De exemplu, la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, fişa de internare putea fi întocmită în medie în 15 minute, pe baza cardului de asigurări de sănătate.

Un semnal de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii este acela că toţi furnizorii trebuie să acorde servici medicale, întrucât nu-i poate fi anulată unei persoane calitatea de asigurat doar pentru că nu a intrat în posesia cardului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă