19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportRădăuți, orașul nimănui

Rădăuți, orașul nimănui

Municipiul Rădăuți nu mai are conducere, după ce primarul, Aurel Olărean, a fost arestat preventiv și Consiliul Local, dizolvat de Curtea de Apel Suceava, informează Mediafax

Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat după ce Curtea de Apel Suceava a menţinut, marţi, decizia Tribunalului Suceava, care a admis, în octombrie 2014, cererea Prefecturii Suceava de dizolvare de drept a CL Rădăuţi, a precizat purtătoarea de cuvânt a Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu Dumitrescu. 

Tribunalul Suceava a decis, în 9 octombrie 2014, dizolvarea de drept a Consiliului Local Rădăuţi şi a admis astfel cererea formulată de Prefectura Suceava de dizolvare a Consiliului Local Rădăuţi, care nu s-a întrunit două luni consecutiv în şedinţă, deşi a fost convocat conform prevederilor legale.

Citește și: ANI: Primarul comunei Bratca, conflict de interese

În aceste condiţii, municipiul Rădăuţi a rămas fără conducere, primarul municipiului, Aurel Olărean ales pe lista PDL, dar care şi-a anunţat independenţa politică în baza OUG 55/2014, fiind suspendat din funcţie după ce a fost arestat în 19 septembrie 2014 şi este judecat pentru fapte de corupţie. 

Pe perioada cât primarul a fost suspendat, viceprimarul municipiului a fost mandatat cu atribuţiile de primar.

Astfel, până săptămâna trecută, viceprimar cu atribuţii de primar a fost Tiberiu Maerean (PSD), dar care a fost înlocuit de majoritatea PSD din CL Rădăuţi cu Traian Andronachi, membru PSD.

În condiţiile în care Consiliul Local a fost dizolvat, consilierii şi-au pierdut funcţiile, iar pe cale de consecinţă şi viceprimarul cu atribuţii de primar şi-a pierdut această calitate.

Secretarul Consiliului Local Rădăuţi, Adrian Valentin Onciul, este la rândul său interimar în funcţie, iar mandatul său care trebuia să înceteze în luna aprilie a fost prelungit cu şase luni.

Citește și: UPDATE. VIDEO. Primarul din Rădăuți, arestat

Onciul a declarat că, potrivit legislaţiei administraţiei publice locale, până la constituirea noului consiliu local, primarul sau, în absenţa acestuia, secretarul unităţii administrativ-teritoriale va rezolva problemele curente ale localităţii potrivit competenţelor şi atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii.

El a explicat că, în aceste condiţii în care primarul este suspendat, el se va ocupa de gestionarea problemelor curente, respectiv de plata salariilor şi a utilităţilor.

“Mă pot ocupa de plata salariilor şi utilităţilor, fără dezvoltare şi fără alte competenţe. Suntem singurii. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva“, a spus Onciul.

Cele mai citite

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă