14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportSe întâmplă în Parlamentul României. Marius Manolache a votat împotriva proiectului său...

Se întâmplă în Parlamentul României. Marius Manolache a votat împotriva proiectului său controversat

Proiectul deputatului PSD, Marius Manolache, de modificare a legii de organizare judiciară care prevedea că declararea apelului la ICCJ se va face doar în favoarea inculpatului, a fost respins de Camera Deputaților. Inclusiv inițiatorul proiectului a votat pentru respingerea actului, potrivit Mediafax

Deputaţii au respins proiectul cu 253 de voturi. De asemenea, au fost înregistrate 9 abţineri şi 2 voturi “împotrivă”. Reprezentanţii tuturor partidelor au fost pentru respingerea acestui proiect. 

Proiectul mai prevedea înfiinţarea în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ a unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători şi că apelurile şi cerererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a ICCJ vor fi soluţionate de completele de 5 judecători care judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. Apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului.

Comisia juridică a dat raport de respingere la acest proiect, după ce şi Marius Manolache a fost împotriva lui.

“România nu este pregătită pentru o astfel de lege”, a spus Manolache, la finalul dezbaterilor.

Preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, prezentă la comisie, a declarat că iniţiativa legislativă este discrimiantorie şi neconstituţională, pentru că oferă avantaje celor care sunt judecaţi la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi, în timp ce inculpaţi aflaţi în situaţii identice, însă judecaţi de Judecătorii, Tribunale şi Curţi de Apel obişnuite au parte de un altfel de tratament. Livia Stanciu a invocat mai multe prevederi din Codul de procedură penală, dar şi din Constituţie, potrivit căreia propunerea lui Marius Manolache nu poate fi susţinută. CSM şi Ministerul Justiţiei au avut, la rândul lor, puncte de vedere negative.

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că Manolache nu s-a consultat cu partidul când a iniţiat această lege şi că PSD nu susţine acest proiect.

Camera Deputaţilor este prima sesizată cu acest proiect, Senatul este decizională.

Cele mai citite

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă