13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialHai, Danemarca! România depinde de naționala lui Vestergaard

Hai, Danemarca! România depinde de naționala lui Vestergaard

Campionatul European de handbal feminin a adus și o primă dramă pentru elevele lui Gheorghe Tadici, în Grupa I Principală. România a pierdut dramatic meciul cu Ungaria, scor 20-19, iar acum mai poate visa doar la locurile 5-6 și nu oricum, ci sperând că și Danemarca va face meciuri bune.

Handbalul, unul dintre cele mai iubite sporturi din România, rămâne și unul cu cele mai bune rezultate, la feminin. Indiferent ce se va întâmpla mai departe elevele lui Tadici vor încheia în primele 12 echipe ale Europei, ceea ce este cu mult peste ce oferă fotbalul românesc. Când este adus însă în discuție palmaresul handbalului românesc, este clar că echipa de senioare a României trece printr-o scădere de formă, una prelungită.

Rezultatul meciului cu Ungaria nu este doar un accident. România a fost condusă aproape 40 de minute, deci mai bine de o repriză, până când Neagu a egalat, după care și-a dus colegele în avantaj. Nu au fost însă suficiente sclipirea uneia dintre cele mai bune jucătoare din lume, Cristina Neagu (Buducnost) sau evolțiile, de asemenea de apreciat, ale unor jucătoare precum Paula Ungureanu (HCM Baia Mare), care a fost un adevărat înger păzitor în poarta României, veterana Aurelia Brădeanu (Corona Brașov), Gabriela Perianu, o tânără talentată de la HC Dunărea, sau Daniela Băbeanu (HCM Roman). Cu 5 minute înainte de final, când tricolorele aveau 19-17, imediat după golul lui Băbeanu, unguroaicele au redus din diferență, după care au preluat conducerea și așa a rămas până la final. După un astfel de meci este greu să fie arătați vinovații, la urma urmei toate fetele trimise pe teren de Tadici evoluând foarte bine. Într-adevăr lipsa unui psiholog în cadrul lotului, care să lucreze la mentalul jucătoarelor, ar putea fi o cauză, mai ales că nu este nici prima dată și nu va fi nici ultima când România va pierde un meci important în ultimele minute.

Rănile probabil nu se vor închide prea ușor, mai ales că tot în fața Ungariei pierdea România unul dintre meciuri și la CE din 2012. Atunci tricolorele terminau pe locul 10, însă de această dată există speranțe pentru îmbunătățirea poziției ocupate în clasamentul final. Matematic, România încă mai are șanse chiar și la semifinale, însă probabilitatea să se întâmple așa ceva este atât de mică încât pare imposibil. Mai mult de atât, chiar și terminarea pe locul 3 în grupă, ceea ce ar echivala cu o calificare la barajul pentru locurile 5-6, este foarte dificil de realizat.

UPDATE. CE Handbal: România, în Grupa I Principală. Clasament și program

Speranțele la o semifinală, nebunie curată

Scenariul prin care România mai poate ajunge în semifinale este unul cu adevărat nebun. Nu este suficient ca tricolorele să câștige meciurile cu Spania și Polonia, ci va mai trebui ca Danemarca să termine la egalitate și cu Ungaria și cu Spania, iar în ultima etapă unguroaicele să piardă în fața Norvegiei.

În mod paradoxal, ar fi de preferat, ca în etapa viitoare, România să piardă acea șansă infimă de a ajunge în semifinale pentru a avea în schimb șanse mai clare la locurile 5-6. Victoria Danemarcei în fața Ungariei ar crește foarte mult șansele României la un loc 3 în grupă, în caz contrar tricolorele riscând să piardă ambele locuri (2 sau 3). De asemenea o victorie a danezelor, dar și una a Norvegiei, tot în fața Ungariei, în ultima etapă ar putea rezolva lucrurile pentru tricolore.

Cu alte cuvinte României nu-i mai rămâne decât să devină fan Danemarca la acest turneu final. Prima reprezentativă a țării lui Jakob Vestergaard, directorul tehnic al CSM București, nu este nici ea considerată una dintre favoritele turneului, însă a avut o evoluție mai bună decât a României la acest campionat.

Citește și O altă față a handbalului românesc: Ce se întâmplă când pe teren intră echipele suporterilor

 

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă