13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportPrecizările șefului Comisiei de control SRI, Adrian Țuțuianu: Serviciul Român de Informații...

Precizările șefului Comisiei de control SRI, Adrian Țuțuianu: Serviciul Român de Informații și Parchetul General au avut un protocol valabil între 2009 și 2016

Serviciul Român de Informații (SRI) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PIICCJ) au semnat un protocol în 4 februarie 2009, a declarat șeful Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu (PSD).

Afirmația a fost făcută la finalul unei ședințe în care a fost audiat directorul SRI, Eduard Hellvig. Adrian Țuțuianu a explicat că protocolul a avut o bază legală, invocând mai multe reglementări în acest sens. 

„Are la bază Legea 14/1991 și legea 51/1992, codul de procedura penală, legea protecției informațiilor clasificate, legile de organizare a DNA și Legea 78/2000. Există hotărâri ale CSAT din 2004 și 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI și Ministerul Public”, a menționat Țuțuianu. El a precizat că protocoalele de cooperare reprezintă o formă legală „necesară și firească” în cooperarea instituțională.

Întrebat despre existenţa unei înţelegeri secrete între SRI şi DNA, care a fost vehiculată în presă, senatorul PSD a precizat că, în general, protocoalele încheiate de Serviciu au caracter de secret de stat. Şi, spune Adrian Ţuţuianu, „DNA este o structură a Ministerului Public”.

Potrivit lui Țuțuianu, protocolul viza cooperarea pentru „activitatea de valorificare a informațiilor” legate de siguranța națională, actele de terorism, amenințări la adresa securității naționale și „alte infracțiuni grave”.

Protocolul privea şi partea de interceptare realizată de SRI în dosarele DNA şi a funcţionat pînă anul trecut, când CCR a decis că Serviciul de informaţii nu este organ de cercetare penală. Șeful comisiei SRI a subliniat ca aceste protocoale nu pot fi „declasificate oricum”, în condițiile în care „unele au termene legale, altele implică mai multe părți și ar trebui o decizie comună” pentru acest lucru.

Recent, au fost publicate în presă informații despre un protocol în baza căruia DNA și SRI ar fi instrumentat „ilegal” dosare, dar acest scenariu a fost dezmințit, practic, de șeful Comisiei SRI.

SRI a încheiat protocoale încă din 1992, la inițiativa Serviciului sau a altor instituțiii. Unele au fost aprobate de CSAT.  Au existat și există protocoale încheiate cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Mininisterul Comertului, Ministerul Sănătații, a precizat Țuțuianu.

O parte dintre aceste protocoale nu mai au bază legislativă, după ce anul trecut CCR a decis că ofițerii SRI nu pot realiza acte de urmărire penală.

„În urma analizei realizate la SRI, din dispoziția domnului Hellvig, s-a constatat că unele documente de cooperare nu mai corespund realităților juridice și nu se corelează cu realitățile juridice de la momentul realizării, iar altele și-au atins obiectivele. Directorul a hotărat denunțarea acestor protocoale, inclusiv in domeniul justiției. S-a reiterat nevoia unui cadru normativ adoptat nevoilor actuale care să permită SRI să funcționeze în condiții optime”, a afirmat Țuțuianu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă