15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportStenograme: Prima şedinţă la conducerea Parlamentului Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, sediul noii...

Stenograme: Prima şedinţă la conducerea Parlamentului Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, sediul noii puteri

Liviu Dragnea şi-a muştruluit colegii din Biroul Permanent, după care a lăsat treburile de bucătărie internă pe seama secundului Florin Iordache. 

Imediat după ce a fost ales președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a condus prima ședință a noului Birou Permanent. Potrivit stenogramei acestei ședințe, liderul PSD a dat tonul în timpul dezbaterilor despre comemorarea Revoluției din 1989, punându-l la punct pe deputatul social-democrat Mircea Drăghici.

„Domnule Drăghici, rugăminte: nu este sănătos să vorbiţi cu gura plină şi de obicei se vorbeşte la microfon, dacă nu exagerez eu”, l-a apostrofat preşedintele partidului pe colegul său de formaţiune. Liviu Dragnea le-a mai trans­mis colegilor că nu este cazul ca ședința să mai dureze mai mult de două ore. 

La un moment dat, a intervenit deputatul UDMR Attila Korodi, cerând o aprobare a Biroului Permanent pentru un  deputat al Uniunii care a candidat pe liste în judeţul Harghita, dar care „reprezintă comunitatea maghiară” din Sibiu. 

Liviu Dragnea a precizat că nu este de acord să mai facă „lucruri pe genunchi sau sub presiune sau presând serviciile tehnice”. Mai mult, preşedintele PSD a extins discuția, punând sub semnul întrebării întreaga legislație privind conflictul de interese. 

„Există art. 301, dacă nu greşesc, din Codul Penal – conflictul de interese – care poate pune sub semnul întrebării sau poate pune sub incidenţa Codului Penal angajările la cabinetul parlamentar. S-a tot discutat despre acea prevedere aberantă din acel articol în care se spune că, dacă ai avut un consilier la cabinet într-un mandat trecut, dar şi la primul mandat de parlamentar ai avut o funcţie sau îţi aduci şoferul, este acolo o prevedere în care este închisoare de la 1 la 5 ani”, a menționat Liviu Dragnea. Tot el a tras și concluzia. „Să îi cerem procurorului general să ne spună dacă în interpretarea acelui articol astfel de cazuri intră sub incidenţa lui”, a solicitat președintele Camerei Deputaţilor. 

Omul care împarte funcțiile

Liviu Dragnea a avut ultimul cuvânt și în privința nemulțumirilor liderului USR, Nicușor Dan, care a considerat că partidul său a fost dezavantajat la negocierile privind împărțierea posturile de șefi ai comisiilor parlamentare, conduse de Florin Iordache. După ce acesta din urmă a ținut o lungă dizertație pe tema algoritmului parlamentar, a concluzionat: „Cu tot respectul stimate coleg, parlamentarismul înseamnă o anumită majoritate şi votul este mai tare ca glonţul”. Liviu Dragnea a promis că subiectul va fi rediscutat în februarie, dar a refuzat să ofere garanții scrise, așa cum a cerut Cristian Ghinea.

În paralel, biroul de președinte al Camerei Deputaților al liderului social-democrat a devenit un adevărat centru de putere. Acolo se poartă negocierile pentru formarea noului Executiv, iar fiecare social-democrat care intră pe ușa biroului este văzut ca un potențial ministru. De asemenea, biroul este des vizitat de copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu și de omul său de încredere Daniel Chițoiu. Mai mult, vizitarea biroului lui Dragnea a devenit o veritabilă metodă de a arăta că ești la masa puterii. Pe culoarele Parlamentului se povestește că unii lideri, precum Tăriceanu, au intrat în biroul lui Dragnea, în timp ce liderul PSD era plecat.

Oricum, în discuțiile cu jurnaliștii, Dragnea afișează un aer modest, de om care nu este dornic de funcții. „De fiecare dată când mă întreabă colegii unde ținem negocierile, eu le răspund «În birou la Florin (Iordache n.r.)»“, povestește Dragnea, pentru a arăta că nu s-a obișnuit cu calitatea de președinte al Camerei Deputaților. 

Dincolo de exercitarea puterii, Liviu Dragnea nu își pierde timpul cu detalii tehnice. Liderul PSD l-a lăsat pe vicepreședintele Florin Iordache să conducă ședința de plen dedicată Revoluției. 

De asemenea, tot acesta din urmă a condus următoarele ședințe ale Biroului Permanent dedicate programului de lucru și termenelor în care parlamentarii trebuie să opteze între Legislativ și alte funcții.   

Cu tot respectul stimate coleg, parlamentarismul înseamnă o anumită majoritate şi votul este mai tare ca glonţul“.

FORȚARE. Cum a ajuns șef peste deputați

Liviu Dragnea nu a făcut un secret că și-a dorit postul de premier, dar a renunțat din cauza legii 90/2001 care interzice intrarea în Guvern a celor condamnați penal. 

Ulterior, el a fost validat ca deputat, deși Regulamentul Camerei Deputaților interzicea validarea celor care au fost condamnați pentru infracțiuni electorale. Majoritatea PSD-ALDE a ignorat acest articol, sub pretext că referendumul pentru a cărui fraudare a fost condamnat Dragnea, nu ar fi operațiune electorală. 

Dragnea a fost ales președinte al Camerei, fiind singurul candidat.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă