14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportȚintele lui Klaus Iohannis

Țintele lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, în mesajul transmis în plenul reunit al Parlamentului, că pentru reformarea instituţiilor politice este nevoie de renunţarea la câteva practici, precum populismul şi electoralismul, „din cauza cărora suntem astăzi aici“.

El a explicat că prin populism înţelege „măsuri care afectează arhitectura statului şi a instituţiilor, fără argumente, doar pentru a putea atrage voturi“, iar prin electoralism înţelege „măsuri şi sisteme de vot de natură să maximizeze câştigul electoral al unui partid sau altuia, la un moment dat“.  De altfel, șeful statului a lansat și o promisiune: aceea de a nu apela la instrumentul referendumului pe teme populiste pentru a câștiga voturi.

Preşedintele a menţionat că și tema reducerii numărului de parlamentari trebuie scoasă din sfera populismului: „Ne dorim un Parlament mai mic nu pentru că democraţia e costisitoare, nu pentru că un întreg corp legiuitor trebuie sancționat sau blamat, ci  pentru că dorim un Parlament mai eficient“. În 2009, românii s-au pronunțat în cadrul unui referendum pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și existența unei singure camere a Parlamentului. 

Șeful statului l-a atacat și pe Victor Ponta, fără a-l nominaliza. Iohannis a criticat practica ordonanțelor de urgență, despre care a spus că a fost folosită de toate guvernele. Șeful statului a  menționat „acea nefericită Ordonanță 55“ – care a permis traseismul aleșilor locali, respinsă, recent, de Curtea Constituțională: „(…) s-a creat o situație juridică aproape imposibil de rezolvat. S-a întors acum ca un bumerang împotriva Parlamentului“.  Iohannis le-a reamintat liderilor politici că, la consultările de la Cotroceni, s-au angajat la modificarea legilor electorale până la finalul actualei sesiuni. De asemenea, el a observat existența unui consens pe simplificarea procedurilor de  ridicare a imunităţii parlamentare

. „Un Parlament ferm în materie de integritate, corect în raport cu cererile justiţiei, responsabil în actul de legiferare, activ în atribuţiile de control şi transparent în conduită va fi cu siguranţă privit altfel de cetăţeni“, crede șeful statului. El a anunțat că își va exercita rolul de mediator pe teme sensibile, referindu-se la legea securităţii cibernetice: „Cred că vom găsi un echilibru între nevoia de securitate şi drepturile fundamentale“.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă