14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialSRI: Telefoanele cu ANDROID pot fi ținta atacurilor cibernetice....

SRI: Telefoanele cu ANDROID pot fi ținta atacurilor cibernetice. Cum ne PROTEJĂM

Terminalele mobile dotate cu sistemul  de operare  Android  pot fi ținta unor amenințări informatice, a anunțat Serviciul Român de Informații.

Avertismentul SRI se bazează pe concluziile specialiștilor prezenți la o conferință intitulată CJS Mobile Security, conferință desfășurată la data de 16 noiembrie. Telefoanele dotate cu sistem Android sunt cele mai numeroase dispozitive mobile de pe piață.

Programele malware, de exemplu cele de control la distanță, pot “infecta” dispozitivele mobile. Una dintre căile de  atac este prin intermediul unor aplicații informatice instalate din magazine neoficiale.

Pentru Android, magazinul oficial este Play Store. Softurile preluate din alte surse aduc o serie de riscuri, inclusiv cele ale unor atacuri cibernetice.

Citește și: Microsoft a lansat primul UPDATE major la Windows 10. Ce va include

În acest context, SRI a elaborat un „Ghid de autoprotecție”, adresat persoanelor care doresc să navigheze în siguranță pe Internet.

Una dintre ele este actualizarea permanentă a sistemului de operare, precum și a browserului de Internet.

De asemenea, SRI recomandă utilizarea unei soluții antivirus actualizate zilnic.

Site-urile accesate trebuie să fie, pe cât posibil, de încredere. Un indiciu în acest sens poate fi “calificativul de încredere”, care este acordat, în mod automat, de unele browsere.

Sistemul de operare trebuie setat astfel încât să afişeze și extensiile fişierelor (nu doar numele acestora), pentru a observa extensiile. O asemenea precauție este necesară întrucât distribuitorii de aplicaţii periculoase modifică frecvent extensia lor, pentru a convinge utilizatorii să ruleze fişiere executabile.

NU trebuie actualizate niciun fel de informații personale prin intermediul unor linkuri primite pe mail. De asemenea,  NU trebuie deschise atașamentele unor mailuri care au fost primite de la o persoană necunoscută.

NU trebuie rulate programe a căror sursă nu poate fi verificată.

Persoanele care intră pe site-uri securizate trebuie să știe că acestea folosesc  https://   la începutul adreselor web, litera „s” semnificând faptul că datele schimbate cu acel site sunt protejate prin criptare. Din acest motiv, niciodată nu trebuie furnizate informaţii personale pe un site web cu o adresă care începe cu http://   (fără litera s).

Trebuie evitată utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale. De asemenea, opțiunea Bluetooth trebuie dezactivată atunci când nu este necesară.

Citește și:  Armata SUA se antrenează împotriva atacurilor CIBERNETICE

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Explicația echipei lui Nicușor Dan, după ce RL a arătat că primarul ascunde problemele din Centrul Istoric, în clipurile sale electorale

După ce ROMÂNIA LIBERĂ a arătat cum primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, își filmează clipuri electorale inclusiv în Centrul Istoric al Bucureștiului, eliminând...

Cum arată joburile viitorului. 62% dintre elevii români aspiră să lucreze în domeniul IT

Domeniul IT&C este cel mai atractiv pentru liceeni atunci când vine vorba despre viitorul lor loc de muncă (62%), urmat de zona de creare...
Ultima oră
Pe aceeași temă