11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUE alocă 80 de MILIARDE de euro pentru CERCETARE. Cum se face...

UE alocă 80 de MILIARDE de euro pentru CERCETARE. Cum se face înregistrarea unei INVENŢII

Uniunea Europeană  alocă 80 de miliarde de euro pentru cercetare, în perioada anilor 2014 – 2020, în cadrul unui program denumit  HORIZON 2020.

Scopul programului este dezvoltarea în interiorul UE a unor societăți și a unei economii bazate pe cunoaștere și inovare, precizează o analiză realizată de KeysFin.

Programul HORIZON 2020, coordonat direct de la Bruxelles, susţine în special inovarea socială, stimularea noilor evoluții tehnologice și a brevetelor, inclusiv protejarea proprietății intelectuale rezultate.

La fondurile europene ar putea avea acces şi beneficiari din România – institute de cercetare-dezvoltare, laboratoare private, instituții de învățământ superior, stațiuni didactice. Toate acestea “suferă în prezent pentru că nu dispun de dotări la standarde competitive și de fonduri cu care să susțină efortul creativ”, notează KeysFin.

Citeşte şi: Analiză KeysFin: România de azi are mai puţine BREVETE de INVENŢIE decât în anul 1920

“Talentul creativ al românilor – acest brand de țară, este deja o resursă incontestabilă la scară largă. Problema ține de fapt de mijloacele de valorificare a acestei resurse la noi acasă”, explică Laura Leonte, avocat de business.

“Îmbucurător este că românii încep să mizeze pe dimensiunea transnațională a ideilor creative pe care le dețin și doresc să obțină finanțare în cercetare și inovare prin fondurile gestionate direct de instituțiile Uniunii Europene, fie prin participarea la procedurile de achiziție publică lansate de acestea, fie prin obținerea de granturi pentru proiecte de cercetare și inovare”, spune avocatul Laura Leonte.

Cercetătorii români pot să depună cerere pentru înregistrarea unei invenţii fie la OSIM, fie la nivelul Uniunii Europene.

Citeşte şi: GALERIE FOTO+VIDEO. 47 de ani de la prima Dacia 1100

După depunerea unei  cereri  de marcă la OSIM, un antreprenor  român are la dispoziţie un termen de 6 luni în care poate depune,  fără riscuri din partea concurenței,  aceeași marcă și la oficiul european (Office for Harmonization in the Internal Market – OHIM) , pentru o protecție suplimentară.

Cât costă o înregistrare de marcă

La OSIM, taxele de înregistrare pornesc de la 200 de euro. În schimb, la nivelul UE, taxele pentru o înregistrare de marcă încep de la 900 de euro. Deşi ultimul preţ îi poate descuraja pe cercetătorii români, această investiţie, la nivel european, aduce avantaje clare.

“Ca și procedură, înregistrarea în UE este mult mai avantajoasă pentru companiile de talie internațională, întrucât cererea de brevet european este depusă și examinată o singură dată. Însă, din momentul acordării brevetului, protecția oferită de acesta se poate extinde în toate statele membre ale Convenției privind eliberarea brevetelor europene (în prezent 38 de state membre, România putând fi desemnată ca teritoriu de protecție din 2003). În România, ca și în oricare alt stat de protecție desemnat, brevetul european urmează să fie supus acelorași reguli ca și brevetul național, în schimbul unor taxe anuale de menținere în vigoare a brevetului achitate către OSIM”, explică avocatul Laura Leonte.

Citeşte şi: Nikola TESLA: american, sârb, croat, ROMÂN. Inventator genial

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă