13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRețetă tradițională din Crișana: Curechi de dovleac

Rețetă tradițională din Crișana: Curechi de dovleac

Rețeta veche din Crișana “curechi de dovleac” este folosită în satele din Munții Pădurea Craiului, judetul Bihor. Aceasta este foarte gustoasă și simplu de pregătit.

Ingrediente:

1 dovleac de 2 kg (necopt),

2 linguri de untură,

1 ceapă,

câteva fire de mărar uscat,

1 linguriţă de boia,

1 lingură de făină,

300 ml smântână sau lapte.

Citește și: Rețetă tradițională din Crișana: Piparaică

Mod de preparare:

Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe şi se răzuieşte. Apoi, se pune dovleacul într-un lighean, se adaugă două linguri de sare şi se înmoaie ca să iasă apă din dovleac. După 10 minute se stoarce.

Se pun într-o oală două linguri de untură, se lasă pe foc să se încingă, se pune ceapa mărunţită și se rumeneşte. Se adaugă o lingură de făină şi o linguriţă de boia, mărarul, laptele acru sau smântâna, iar când începe să fiarbă toate se adaugă dovleacul şi se lasă 20 – 30 de minute la fiert.

Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.

Citește și: Reţetă tradiţională din Crişana: Gimicuş

Mod de servire:

Se serveşte şi se pregăteşte în timpul verii când dovlecii sunt cruzi.

Tradiții culinare:

Rețeta din Crișana a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.  Proiectul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu branduri Gold Maya și Heinner, îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.

Citește și: Rețetă din Crișana: Balmoș cu ouă și cârnați de casă

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă