17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialRomânia, criticată din nou de Consiliul Europei: Copiii cu dizabilități trebuie integrați...

România, criticată din nou de Consiliul Europei: Copiii cu dizabilități trebuie integrați în societate

Consiliul Europei critică România pentru eșecul integrării persoanelor cu dizabilități în comunitate. Comisarul Nils Muiznieks arată că nu există programe de intervenție timpurie, dar nici programe prin care persoanele cu dizabilități să poată duce o viață independentă, relatează Agerpres.

Citește și: Legea care scoate copiii sub trei ani din centrele de plasament. Capcane și discriminări

În contextul în care marți a lansat un raport în urma unei vizite de monitorizare efectuate în țara noastră în intervalul 31 martie — 4 aprilie, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, subliniază că excluderea persoanelor cu dizabilități din societate pe parcursul întregii vieți începe adesea cu excluderea lor din învățământul de masă, conform unui comunicat al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD).

Conform CEDCD, 31.123 de copii cu dizabilități nu sunt școlarizați, iar mare parte dintre cei școlarizați sunt fie victime ale discriminării, agresiunilor sau nu beneficiază de educație de calitate.

Conform sursei citate, Nils Muiznieks a recomandat autorităților române să se asigure că elevii cu nevoi educaționale speciale beneficiază de sprijin individual și de adaptări adecvate în instituțiile de masă. De asemenea, el a declarat că transferul concret al copiilor de la învățământul special la cel de masă trebuie să se bazeze pe date statistice actuale cuprinzătoare și exacte privind copiii cu dizabilități înscriși în învățământul special.

"Comisarul le solicită în mod ferm autorităților să adopte educația incluzivă ca un principiu fundamental al Strategiei naționale pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități 2014-2020, precum și al Strategiei naționale pentru promovarea și protecția drepturilor copilului 2014-2020. Autoritățile sunt încurajate să adopte o abordare integrată pentru dezvoltarea unei politici de educație incluzivă care să reflecte legătura strânsă dintre serviciile de asistență socială și educație", relevă sursa citată.

Citește și: Consiliul Europei critică România pentru că nu sancționează rasismul față de romi

Comisarul mai solicită autorităților să asigure faptul că copiii cu dizabilități sunt protejați de orice formă de rele tratamente sau de violență care apare în școli și dorește să sublinieze importanța Avocatului Poporului, precum și a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în creșterea gradului de conștientizare cu privire la dreptul persoanelor cu dizabilități la educație incluzivă.

Cele mai citite

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

Revolut și Meridian Taxi au semnat un parteneriat pentru a crește flexibilitatea financiară a companiei care oferă servicii de mobilitate urbană

 Revolut Business și Meridian Taxi au încheiat un parteneriat care va contribui la creșterea flexibilității financiare a furnizorului de servicii de mobilitate urbană în...
Ultima oră
Pe aceeași temă