20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: Stereotipul soției-trofeu e doar un mit

Studiu: Stereotipul soției-trofeu e doar un mit

Multă lume este de acord cu stereotipul de soție-trofeu, că femeile foarte frumoase se căsătoresc cu bărbați bogați, uneori chiar mai în vârstă decât ele, și că aceștia le vor doar pentru că sunt frumoase, indiferent de educația sau statutul lor social.

Un nou studiu al sociologului Elizabeth McClintock de la Universitatea Notre Dame arată că acest stereotip este un mit propagat de observația selectivă care întărește stereotipuri sexiste și trivializează carierele femeilor.

Studiul a fost efectuat pe o reprezentare națională de cupluri tinere, ambii parteneri fiind intervievați și fiindu-le evaluată atractivitate fizică. McClintock consideră că studiile anterioare au ignorat doi factori importanți.

"Bărbații frumoși își iau partenere frumoase, iar bărbații de succes, femei de succes" spune McClintock, care este specializată în inegalitatea din relații. "În medie, bărbaţii cu un statut înalt au neveste frumoase, dar acest lucru se întâmplă datorită faptului că şi ei sunt consideraţi frumoşi, poate pentru că au mai puţine şanse să fie supraponderali şi îşi permit aparate dentare, haine de calitate şi şedinţe de dermatologie etc. Mai mult, cea mai puternică forţă de atracţie între parteneri este similaritatea în educaţie, rasă, religie şi nivel de atractivitate."

Studiul lui McClintock arată că nu există, de fapt, o tendinţă ca femeile să renunţe la aspectul fizic în favoarea banilor, nu că acest lucru nu s-ar întâmpla, doar că aceste cazuri sunt foarte rare.

"Donald Trump şi ce-a de-a treia sa nevastă, Melania Knauss-Trump, ar putea fi un exemplu care întăreşte acest stereotip, dar există multe exemple de bărbaţi bogaţi care şi-au găsit o parteneră de succes în loc să 'cumpere' o nevastă supermodel. Cei doi bărbaţi care au fondat Google, Larry Page şi Sergey Brin, s-au căsătorit cu femei de succes, una are un doctorat, iar cealaltă este o antreprenoare bogată." exemplifică McClintock.

McClintock spune că acest stereotip e deseori aplicat greşit printre oamenii care nu sunt celebrităţi. Studiul mai indică şi faptul că barierele de clasă socială sunt relativ impermeabile.

Cele mai citite

VIDEO. Protestatarii încearcă să ia cu asalt fabrica Tesla din Germania

Protestatarii se opun extinderii fabricii producătorului american de vehicule electrice Tesla, care deschide o nouă unitate la Grueneheide, lângă Berlin. Aceștia s-au ciocnit cu...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă