21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFemeile din Iran au început un BOICOT pe internet împotriva vălului obligatoriu

Femeile din Iran au început un BOICOT pe internet împotriva vălului obligatoriu

Mai multe femei din Iran au început un biocot pe Internet împotriva obligaţiei de a purta Hijab-ul – vălul care le acoperă părul. Mişcarea a fost iniţiată de jurnalista iraniană, activistă în Statele Unite ale Americii, Masih Alinejad, care a invitat femeile din Iran să posteze poze în care apar fără văl, potrivit boredpanda.com.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini postate pe Internet de femei din Iran, în boicotul împotriva obligaţiei de a purta văl.

„Mama mea vrea să poarte o eşarfă. Eu nu vreau să port. Cred că ar trebui să fim acceptate amândouă în Iran”, a spus Alinejad.

Citeşte şi: Drama femeilor aborigene din Canada, desprinsă din filmele de la Hollywood

După ce jurnalista a postat pe Internet două poze alăturate, în care apare cu şi fără văl, alte femei din Iran i-au urmat exemplul.

„Unele poze sunt postate de tinere care spun că vor să simtă adierea vântului în păr. Este o cerere simplă”, a spus Masih Alinejad.

Grupul pe care Alinejad l-a deschis pe reţeaua de socializare Facebook, My Stealthy Freedom, are peste 820.000 de membri care protestează împotriva legii iraniene care obligă femeile să îşi acopere părul.

Între mesajele pe care le-au postat iraniencele alături de fotografiile lor se numără: „Este trist că părul meu negru începe să încărunţească şi încă nu a simţit vântul, razele soarelui sau picăturile de ploaie”, „Raiul meu este acolo unde pot fi liberă şi unde cei din jur îmi respectă alegerile”, „Îmi place de mine însămi şi voi lupta pentru o viaţă liberă care este a mea de drept” şi „Detest Hijab-urile şi toate credinţele fără sens obligatorii”.

Citeşte şi: Disciplinele INTERZISE femeilor din Iran. Ce consideră iranienii că NU “corespunde naturii feminine”

De asemenea, femeile au scris în descrierile imaginilor: „Este minunat să simţi că vântul îţi ciufuleşte părul”, „Haideţi să ne scotem vălul”, „Lasă-l să plece”, „Să fii tu însăţi este foarte plăcut” şi „Ne bucurăm de vântul care ne trece prin păr – ceva ce este în mod evident un drept al bărbaţilor, este considerat un gest ilegal şi insultător dacă îl fac eu sau sora mea”.

Pe de altă parte, una dintre tinerele care au răspuns invitaţiei jurnalistei Alinejad a avut un mesaj diferit: „Cred în Hijab, dar detest Hijab-ul obligatoriu”, a scris ea, în descrierea unei imagini care apare cu părul acoperit.  

În anul 2014, 3.6 milioane iranience au primit avertismente, au fost amendate sau arestate pentru că nu purtau hijab-uri.

 

Cele mai citite

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă