13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVacanța la români: În țară, cu mașina, la un hotel de trei...

Vacanța la români: În țară, cu mașina, la un hotel de trei stele, cu buget de 2.000 de lei

Jumătate dintre români nu vor pleca anul acesta în concediu, pentru că nu lucrează. Numai 34% dintre români vor merge în concediu anul acesta, iar cei mai mulți vor aloca în jur de 2.000 de lei pentru o vacanță. Românii preferă hotelurile de două și trei stele și merg la destinație cu mașina, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

4% dintre români își programează concediul în funcție de oferte

50% dintre români nu își iau concediu anul acesta, pentru că nu lucrează. Dintre cei care lucrează, 15% nu pleacă în vacanță, iar 34% vor merge în concediu.

Dintre cei care merg în concediu, jumătate au între 21 și 30 de zile de concediu, 15% au între 11 și 20 de zile libere, iar 15% au mai puțin de 15 zile libere. Numai unul din cinci români obișnuiește să își ia concediu doar vara, iar 4% își programează concediul în funcție de ofertele de vacanță pe care le primesc. 15% își iau concediul între vară și iarnă.

Citește și: Românii cheltuie cel mai mult pe mâncare și taxe. Nu investim în educație, iar bătrânii nu au bani de haine

42% dintre români preferă sejururile all-inclusive, iar 64% dintre ei vor să meargă într-o vacanță în România. Din cei 31% dintre românii care merg în concediu în străinătate, cei mai mulți preferă Turcia (22%), Grecia (14%) și Spania (12%).

81% dintre românii care au copii sub 18 ani merg cu ei în concediu.

40% dintre români merg la mare, iar 20% nu au fost niciodată pe litoral

În ultimii 10 ani, 65% dintre respondenți și-au petrecut vacanțele în țară, iar anul trecut, jumătate nu au fost plecați nicăieri în concediu.

Destinația preferată a celor mai mulți români rămâne marea – 41% din respondenți -, iar 22% spun că nu au fost niciodată la mare. În ceea ce privește vacanțele în străinătate, cei mai mulți români ar vrea să meargă în Grecia (21%),Spania (15%), Italia (12%) și Turcia (9%).

O treime din români se cazează la un hotel în concediu

Bugetul alocat de români pentru o vacanță este aproximativ 2.000 de lei (45% în 2014). Numai 10% din românii care merg în concediu pun deoparte între 4.000 și 5.000 de lei.

Citește și: Cele mai mari venituri, în familiile fără copii și cu studii superioare

De altfel, bugetul pentru vacanță este influențat de starea financiară a familiei. Astfel, 37% dintre români spun că situația lor financiară s-a înrăutățit în ultimii cinci ani, iar 47% susțin că situația lor este la fel.

30% dintre români aleg în vacanță un hotel, 22% aleg pensiunile, 7% merg la rude sau prieteni , iar 11% închiriază o casă sau un apartament.

Din românii care se cazează la un hotel, 53% aleg hotelurile de trei stele, iar 20% aleg unul de două stele. Pensiunile cele mai căutate sunt cele de trei margarete (45%).

În ceea ce privește satisfacția față de serviciile de cazare, 4% nu sunt deloc mulțumiți de serviciile hoteliere, iar 41% sunt destul de mulțumiți.

64% dintre români preferă să conducă în concediu și numai 10% merg cu avionul. 13% aleg trenul, iar 8%, autocarul.

La studiu au participat 1.473 de români de peste 18 ani. Ancheta s-a desfășurat în 9 și 10 iulie.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă