13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăGDPR10 trucuri uimitoare care-ţi dau energie

10 trucuri uimitoare care-ţi dau energie

Uneori te simţi epuizat chiar dacă ai dormit bine toată noaptea. Această oboseală poate fi cauzată de mai mulţi factori, de la biroul dezordonat la folosirea excesivă a smatphone-ului. Terra Femina a făcut un top al obiceiurilor rele care te pot extenua şi la care trebuie să renunţi.

1. Bea mai multă apă

Chiar şi o uşoară dezhidratare poate influenţa negativ starea de bine, ca şi nivelul de energie. Dezhidratarea contribuie, de fapt, la reducerea volumului de sânge din corp, iar asta înseamnă că trupul trebuie să facă mai mult efort. Ai grijă să bei cel puţin 1,5 l de apă pe zi.

2. Nu consuma alcool seara

Deşi se spune că e bine să bei un păhărel înainte de culcare, asta nu e deloc adevărat. Consumul de alcool seara nu te ajută să dormi, ci are tendinţa de a-ţi afecta calitatea somnului, provocând scurte treziri în cursul nopţii. Iar după un astfel de somn întreupt, te vei trezi mai obosit decât te-ai culcat.

3. Nu folosi smartphone-ul seara înainte de culcare

Nu prea te poţi abţine seara să nu mai consulţi puţin smartphone-ul înainte de culcare, iar acest obicei este foarte rău. Şi nu doar pentru că privitul fotografiilor sau cititul te ţine treaz, ci şi pentru că lumina albastră emisă de aceste dispozitive reduce producţia de melatonină care favorizează adormirea.

Citeşte şi 10 remedii de la bunica, extrem de eficiente şi astăzi

4. Nu renunţa la mişcare

Deşi uneori ţi-e greu să te motivezi să faci puţin sport după o zi lungă de muncă, e bine să ştii că renunţarea la acea oră obişnuită de mişcare este şi mai obositoare pentru corp. Deşi poate nu crezi, practicarea cu regularitate a unei activităţi fizice reduce oboseala şi stimulează metabolismul.

5. Nu fă prea mult sport seara

Este bine să faci mişcare, dar nu exagera! O activitate fizică prea intensă favorizează secreţia de cortizol, un hormon care face adormirea mai dificilă. Încearcă, deci, să găseşti echilibrul corect.

6. Nu mânca prea multe grăsimi seara

O cină prea bogată ar putea înceniti sistemul digestiv şi cauza arsuri de stomac, care nu te vor lăsa să dormi. Pentru a evita orice astfel de neplăcere, încearcă să mănânci înainte de ora 20,00 pentru a lăsa suficient timp pentru digestie înainte de a te culca.

7. Asigură-te că nu au carenţe de fier

Dacă te simţi mai obosit decât de obicei, este posibil să ai o carenţă de fier. Fierul contribuie, de fapt, la circulaţia oxigenului în organism şi, deci, la buna funcţionare a muşchilor şi a creierului. Consumă alimente bogate în fier, cum sunt cerealele şi legumele verzi.

8. Nu bea prea multă cafea

Mulţi spun că nu-şi pot începe ziua fără o cană mare de cafea, dar un consum excesiv oboseşte, de fapt, corpul. Cafeina stimulează secreţia de adrenalină în corp, iar imediat ce nivelul acesteia scade din nou, apare brusc oboseala şi lipsa de chef. Este, deci, preferabil să-ţi reduci consumul de cafea şi să bei numai dimineaţa.

Citeşte şi: Ştii să te speli corect pe mâini? OMS spune că nu

9. Fă ordine pe birou

Vederea unui birou dezordonat poate duce la o scădere a nergiei, întrucât creierul, supus unei multitudini de stimuli, nu mai reuşeşte să se concentreze. Această frustrare duce, adesea, la un sentiment de oboseală mintală, care poate fi combătut făcând ordine în locul în care lucrezi. Încearcă să-ţi păstrezi biroul aranjat şi vei constata efectele pozitive asupra capacităţii de concentrare şi a nivelului de energie.

10. Cere detalii despre noul tratament medical prescris

Începerea unui nou tratament medicamentos poate, uneori, să te facă letargic. Nu uita să-ţi întrebi medicul ce efecte secundare au medicamentele pe care ţi le-a prescris pentru a şti dacă te vei confrunta cu o scădere a energiei.

 

Cele mai citite

VIDEO. Laura Giurcanu s-a despărțit de fiul Andreei Esca. Influencerița s-a întors la fostul iubit

Viața sentimentală poate fi plină de surprize și răsturnări de situație, iar Laura Giurcanu pare să fi experimentat acest lucru într-o manieră cât se...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă