15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăTechOrdonanța 13 produce efecte în PSD: Liviu Dragnea nu renunță la planurile...

Ordonanța 13 produce efecte în PSD: Liviu Dragnea nu renunță la planurile sale de a deveni premier. Ponta și Grindeanu au avut o întâlnire

 

Liderul PSD nu a renunțat la planurile de a deveni premier. El este deranjat de primele semne de independență ale lui Sorin Grindeanu și încearcă să sancționeze nemulțumirile din partid.

Neînțelegerile dintre președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu par să se înmulțească de la o zi la alta. Cea mai recentă divergență ar viza, potrivit unor surse din partid, dorința lui Grindeanu de a nominaliza un ministru independent la Justiție, în timp ce Liviu Dragnea își dorește ca portofoliul să fie preluat de un membru PSD.

Neînțelegerile anterioare vizau tot domeniul Justiției. Sorin Grindeanu ar fi decis abrogarea Ordonanței 13, deși Liviu Dragnea dorea doar o prorogare și tot premierul l-ar fi remaniat pe ministrul Justiției, Florin Iordache, fără acordul liderului PSD. „Noi nu voiam ca domnul Iordache să demisioneze din funcţia de ministru. Dacă domnul Grindeanu a făcut presiuni, vreau să-i spun că presiunile sunt făcute peste capul partidului şi ce credem noi la nivel naţional”, a declarat Codrin Ştefănescu, secretarul general-adjunct al PSD, unul dintre susținătorii lui Liviu Dragnea.

Mișcările lui Grindeanu din ultima vreme sunt puse de unii parlamentari PSD pe seama faptului că premierul ar fi nemulțumit că a fost cel care a semnat Ordonanța 13, care a provocat scandal. Toate aceste mișcări de la nivel guvernamental pun în pericol planul lui Liviu Dragnea de a deveni premier, unul din elementele planului fiind tocmai eliminarea acuzației de abuz în serviciu, ca efect al aprobării Ordonanței 13.

Dragnea și cei șapte baroni

Dezamăgit că Sorin Grindeanu nu îi execută 100% ordinele, Dragnea caută mecanisme de a-l controla pe premier. Liderul PSD a avut în acest sens discuții cu susținătorii săi din sudul țării, liderii din aceste județe primind cele mai multe funcții guvernamentale. Liderul PSD le-ar fi transmis acestora că vor fi executaţi rapid şi fără prea multe explicaţii cei care vor avea ieşiri publice împotriva actualei conduceri a partidului.

Existența acestor discuții în cadru restrâns a fost confirmată, implicit, de același Codrin Ștefănescu. Acesta a reclamat, ieri, existența unor „iohanniști” inflitrați în PSD și a menționat că liderii filialelor partidului susțin conducerea centrală. Întrebat de unde știe ce gândesc cei 40 de șefi de organizații județene, Ștefănescu s-a repliat „știu ce au spus cel puțin șapte dintre ei, vor să facă o rezoluție”. El a lăsat să se înțeleagă că rezoluția se va referi la susținerea conducerii centrale, dar și la sancționarea vocilor critice din partid. Ștefănescu nu i-a nominalizat pe cei șapte, dar toate informațiile de până acum dovedesc că pe lângă sprijinul PSD Teleorman, fieful său, Dragnea se bazează pe Adrian Țuțuianu (Dâmbovița), Paul Stănescu (Olt), Olguța Vasilescu (Dolj), Niculae Bădălău (Giurgiu), Marian Neacșu (Ialomița) și Marcel Ciolacu (Buzău).

Grindeanu, tocat de televiziunea lui Ghiță

Tensiunile din PSD încep să se manifeste și pe televiziunile apropiate de acest partid. Postul deținut de Sebastian Ghiță, România TV, a lansat duminică seară un atac dur la premierul Sorin Grindeanu. Postul citat a prezentat imagini potrivit cărora Grindeanu ar fi petrecut sâmbată la un restaurant din Herăstrau alături de afaceristul Petrică Hogea, condamnat la închisoare. România TV a prezentat trecutul lui Hogea și a insistat asupra prezenței lui Grindeanu într-un anturaj nepotrivit. Alături de cei doi, la masă ar mai fi fost și Ion Arsene, fost deputat implicat într-un scandal sexual. Postul citat a prezentat, în ultima perioadă, mai multe mesaje identice cu cele lansate de Liviu Dragnea. De altfel, ieri, Liviu Dragnea a ținut să trateze subiectul în cheie ironică. Solicitat de jurnalişti să dea declaraţii, după şedinţa Birourilor Permanente, Liviu Dragnea a spus: „Voi vorbi după plenul reunit. Nu vorbesc aici, nu suntem la restaurant”, a spus Dragnea, o aluzie la întâlnirea lui Grindeanu.

Opozanți oficiali și neoficiali

Deocamdată, Dragnea pare să controleze, încă, PSD. Premierul Sorin Grindeanu este de abia o lună la Palatul Victoria și nu a apucat, încă, să-și construiască o bază de susținere în partid. De altfel, Dragnea a avut grijă să îi îngrădească marja de manevră. Numai un exemplu – cei 30 de miliarde de lei pentru baronii locali, oferiți prin Programul Național de Dezvoltare Locală, vor fi alocați prin ordine semnate de ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, și nu prin hotărâri care să treacă prin Guvern.

De asemenea, nu este clar dacă Grindeanu, care este sprijinit de filialele din vestul țării, are vreo legătură cu restul nemulțumiților din partid, în special cu cei din Moldova. Nemulțumirile liderilor din acestă zonă sunt mai vechi, pornind în momentul în care au fost excluși de la împărțirea funcțiilor din Guvern.

Cert este că și aceștia din urmă au fost luați la țintă de oamenii lui Liviu Dragnea. Unul dintre vicepreședinții PSD Iași, Ovidiu Laicu, i-a cerut, ieri, demisia de onoare liderului filialei, primarul Mihai Chirica, din cauza declarațiilor publice făcute de acesta în ultima vreme. El a fost acompaniat în acest sens de doi dintre susținătorii lui Dragnea. „Un vicepreşedinte care are o asemenea poziţie în cadrul partidului s-a autoeliminat”, a comentat și Paul Stănescu. „Ne uităm siderați la un vicepreședinte PSD care face astfel de declarații”, a intervenit și Codrin Ștefănescu. Mihai Chirica, i-a cerut, duminică, lui Dragnea să facă un pas în spate pentru că a adus prejudicii de imagine partidului, prin acţiunile sale din ultima vreme. Lui Chirica i s-a alăturat, ieri, și europarlamentarul Cătălin Ivan. „Avem nevoie de mai multe voci, ca cea a lui Mihai Chirica, care să spună lucrurilor pe nume, pentru că altfel această atitudine de monolit la bine și la rău, fără nuanțe, fără alte opinii, fără păreri pro și contra nu poate să ducă PSD într-o direcție bună”, a declarat Ivan. „Cei care conduc partidul să renunțe la modul de a lua deciziile în cerc restrâns, discreționar”, a mai spus el.

Printre nemulțumiți s-ar afla și preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan și el exclus de la împărțirea posturilor guvernamentale. Însă, Oprișan s-a ferit să-l critice pe Dragnea în public.

Ponta pândește de pe margine

Disputa este urmărită cu interes de fostul premierul Victor Ponta, care încearcă să revină în prim-plan. Potrivit Antena 3, Ponta ar fi avut, ieri, o întâlnire cu premierul Grindeanu în încercarea de a stabili cum să se poziționeze în interiorul partidului. Merită menționat că, la discursul lui Klaus Iohannis din Parlament, o serie de foști miniștri din Guvernul Ponta (Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Eugen Teodorovici şi Nicolae Bănicioiu) au rămas în sală, spre deosebire de restul parlamentarilor PSD care au boicotat discursul șefului statului.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă