13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăTechFraudă la vot în Parlament: PNL cheamă procurorii

Fraudă la vot în Parlament: PNL cheamă procurorii

PNL se va adresa ins­tanțelor de judecată și Curții Constitu­ți­o­nale (CCR), după ce conducerea Camerei Deputaților, dominată de PSD și ALDE, a res­pins reluarea votului la legea privind majorarea salariilor bugetarilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, ieri,  că nu va fi reluat votul din ședinţa de luni, când s-au adoptat mai multe proiecte, printre care și cel referitor la majorarea salariilor bugetarilor. A fost respinsă o contestație depusă de PNL, în condițiile în care PSD și ALDE dețin majoritatea în Biroul Permanent.

Cel care a anunțat hotărârea a fost secretarul Camerei, Marcel Ciolacu (PSD), unul dintre cei responsabili cu numărătoarea la ședința respectivă. „Biroul Permanent a hotărât că nu se reia votul, că votul a fost unul corect. S-au invocat articole din Regulamentul Camerei, regulament care spune foarte clar la articolul 123 că votul putea fi contestat numai în ședinţa de plen, lucru care nu a fost făcut de niciun lider de grup“, a spus Ciolacu. A susţinut că nu sunt relevante imaginile prezentate de liberali de la ședinţa respectivă, arătând că el consideră „cu toată tăria“ că a fost un vot legal. „Cu adevărat a fost un cvorum la limita cvorumului, dar a fost unul legal“, a adăugat Ciolacu.

La contestația depusă, liberalii au anexat o înregistrare video din care reiese că în sală erau doar 168 de deputați, nefiind întrunit cvorumul de 177. Prezența anunțată a fost de 185 de parlamentari.

Pe cine vizează plângerea PNL

Grupul parlamentar PNL va face plângere în Justiţie împotriva celor care au condus ședinţa Camerei Deputaţilor în care a fost aprobat proiectul de lege, a anunţat liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. „În ciuda probelor zdrobitoare pe care le-am pus la dispoziţie, majoritatea din Biroul Permanent, PSD-ALDE, a refuzat măcar să se uite pe ele și să ia o decizie în cunoștinţă de cauză“, a comentat Nicolăescu.

Plângerea penală pe care o vor face liberalii va viza trei persoane: președintele de ședinţă Florin Iordache (PSD) și cei doi secretari – Marcel Ciolacu (PSD) și Dragoș Zisopol (Grupul Minorităților), secretarii fiind cei care au realizat numărătoarea.

Imediat ce proiectul de lege pentru adoptarea OUG 20/2016 cu amendamentele referitoare la creșterea salariilor a fost semnat de președinţii celor două Camere ale Parlamentului, grupul PNL a contestat proiectul la Curtea Constituţională (CCR). Un demers similar a fost anunțat și de premierul Dacian Cioloș.  

Actul normativ prevede majorări salariale în Educaţie și Sănătate, în medie, cu 15%, cu un impact bugetar de 4,85 miliarde de lei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă