13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechIniţiatorul legii finanţării partidelor CRITICĂ forma finală a actului normativ

Iniţiatorul legii finanţării partidelor CRITICĂ forma finală a actului normativ

Mircea Drăghici, iniţiatorul legii privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, a criticat, joi, mai multe articole din normele de aplicare a legii, deoarece, susţine acesta, ele îngreunează decontarea banilor de la buget pentru campaniile electorale, relatează Mediafax.

În opinia mea, spiritul legii este construit în principiul egalităţii, să vină în ajutorul candidaţilor independenţi şi a partidelor mici, chiar dacă reprezint un partid mare, dar aşa am gândit legea atunci când am iniţiat-o şi am respectat recomandările GRECO şi de aceea am insistat şi pe această temă. În ansamblul normelor – 90% mi s-au părut în regulă şi în spiritul legii, însă 10% contravin spiritului legii, aşa cum a fost construită“, a declarat Mircea Drăghici la o dezbatere organizată joi de Autoritatea Electorală Permanentă, pe tema normelor metodologice de aplicare a legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale.

Deputatul PSD a afirmat că, potrivit normelor de aplicare puse în dezbatere de AEP, de la bugetul de stat se va rambursa doar suma încasată până la momentul campaniei şi cheltuită efectiv, ceea ce îi defavorizează pe candidaţii independenţi sau susţinuţi de partide mici, care nu au timpul necesar pentru a strânge întreaga sumă pe care o vor cheltui până la termenul prevăzut. Drăghici a mai contestat şi faptul că potrivit normelor de aplicare a legii, dacă un partid depăşeşte plafoanele de cheltuieli stabilite, acesta nu va mai beneficia de decontarea campaniei de la bugetul de stat.

Dacă la depunerea documentelor contabile se constată inadvertenţe din punct de vedere al încadrării pe lege a plafoanelor, atunci candidaţii, respectiv partidul politic să nu mai primească de la stat niciun ban. Ceea ce mi se pare absolut absurd. Trebuie eliminată, aşa cum se face de exemplu la fonduri europene – se depun cronologic facturi de lucrări cele care sunt considerate neeligibile sunt eliminate şi acele sume sancţionate prin neplata lor“, a susţinut deputatul.

Cât priveşte faptul că reglementările stabilite de lege nu permit donaţiile prin SMS şi PayPal, nemulţumire exprimată de participanţii la dezbatere, Drăghici a subliniat că este important ca partidul către care se face donaţia să îşi exprime, în prealabil, acceptul pentru primirea banilor, lucru care nu este posibil în cazul canalelor moderne, precum SMS şi PayPal.

 

Cele mai citite

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Înregistrare uluitoare care aruncă în aer gașca generalilor

O înregistrare cutremurătoare, publicată în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, dezvăluie o discuție tensionată între doi protagoniști cheie, Tocaci...
Ultima oră
Pe aceeași temă